English

Dubrovnik

 

Pozornica otvorena suncu i zvijezdama

Kad bi na svijetu bilo više Dubrovnika, samo jedan od njih bio bi pravi: ovaj istinski, nepatvoreni, jedini Dubrovnik od kamena i svjetlosti. Ovaj otvoreni dlan pod zvijezdama, pružen svijetu. Jedinstvena pozornica na kojoj prošlost i budućnost imaju zajedničko značenje, vlastitu stvaralačku mjeru.

Dubrovnik nije samo umjetničko djelo nego je i on sam stvaralac, kroz vjekove. Izložen utjecajima, a uvijek vlastit. Okrenut vjetrovima, a uvijek stamen i čvrst. Na njegovim kamenim kulama i zidinama ne bdije snaga oružja, nego misao i duh slobode. Ne čine ga velikim pobjede izvojevane mačem, nego snaga stvaralačke misli. Dubrovnik je grad pjesnika i grad-pjesnik.

Grad s jednim licem i bezbroj ogledala u kojima se zrcali, u kojima se umnožava. Dubrovnik je grad čuda. Rođen na obalama koje su koljevka čovječanstva. Kao Afrodita, izronio je iz stijene istog mora, iz heraklitova ognja koji se s mjerom gasi i s mjerom pali. Mediteran ga spaja sa kontinentima, civilizacijama i narodima. Neusporedivi Dubrovnik.

U njegovim zidinama rođena je renesansna dalmatinska sinteza koja je ustalasala sve slavenske književnosti. Zajednička sinteza Zadra, Splita, Hvara i Dubrovnika još nije dobila pravo mjesto u svjetskoj kulturi, ali to mjesto nije u pitanju.

Dubrovnik nije samo prošlost. On je prostor i mjera novih uzleta.

Kao arhitektonski prostor Dubrovnik je jedinstvena pozornica na svijetu, otvorena nebu, pokretna, mobilna i prikladna za svaki književni izraz.

Kao estetska mjera ovaj prostor daje mogućnost da književna riječ progovori slobodno u svim dimenzijama, da potvrdi svoju životnost i autentičnost. U svakom susretu i u svakom trenutku.

Dubrovnik je autentično podneblje ljudskog duha. Grad od kamena i sna.

Jure Kaštelan

Korisne informacije & brojevi telefona

Grad Dubrovnik smješten je na krajnjem jugu Republike Hrvatske. Proteže se u duljini od 20.5 km od rta Orsula na istoku do Brsečina na zapadu, obuhvaćajući i otočnu skupinu Elafita (Šipan, Lopud, koločep, Olipe, Tajan i Jakljan).

Na ukupnoj površini od 143,35 km2 smješteno je 31 naselje, 47,004 stanovnika, uz prosječnu gustoću naseljenosti od 328 stanovnika na 1 km2.

Važni telefonski brojevi