English

"Ispravci ritma" premijerno 18. studenog u HNK u Zagrebu

Datum objave: 02.11.2017.

U koprodukciji kazališnog kolektiva BADco., HNK u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara, predstava Ispravci ritma premijerno će biti izvedena u subotu, 18. studenoga u 21 satTonskom studiju Hrvatskoga narodnog kazališta, a reprizne izvedbe su na repertoaru 23. studenog te 10. i 16. prosinca. Ulaznice su dostupne online na stranicama HNK u Zagrebu. Predstava će svoju dubrovačku premijeru imati na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama. 

Netko donosi odluku,

A netko snosi posljedicu donesene odluke.

Netko napada da bi ispravio ritam.

Netko pušta da bude napadnut da bi se ispravio ritam.

- Goran Ferčec: Ispravci ritma

Ispravci ritma je predstava krize spoznajnog okvira dramske situacije, eksplozija analize, sagledavanja i predočavanja u uvjetima obustavljenog kauzaliteta. Narušeni ritam preduvjet je za ponovnu izvedbu analitičke opsesije. Sve je tu, sve je sa svim, svi razmjeri sa svim razmjerima, a ništa ne proizlazi utvrdivo ni iz čega. Ritam tijela uz ritam društva uz ritam planeta opazivi kao aritmija. Relativni događaji. Eksplozija se dogodila. Ubojstvo se dogodilo. Kako ćemo prikazati što smo zatekli tu? Što možemo reći što je tu bilo prije? Što je uslijedilo? Kako ćemo prikazati? Kako?

Četrdeset godina nakon pripovijetke Pavla Pavličića Dobri duh Zagreba dramski tekst Ispravci ritma Gorana Ferčeca vraća se temi opsesije ritmom gradskog života i uloge zločina u njemu.

Predstava problemski pristupa zgradi HNK, unutarnjoj organizaciji prostora koji postaje osmatračnicom trga, grada, teritorija i kozmosa što ga okružuju. Rijetko korišten Tonski studio pretvara se u kabinet u kojem su sabrani čudnovati aparati i indicije događaja kojem izvedba ulazi u trag. Publika će u Dubrovniku na 69. Igrama vidjeti ambijentalnu prilagodbu predstave.  

Predstava je okupila izniman tim suradnika: književnika Gorana Ferčeca kao autora teksta, vizualne umjetnike Marka Tadića kao autora scenografije i Silvia Vujičića kao autora kostima, austrijskog kompozitora Radua Malfattija te Alena Sinkauza i Nenada Sinkauza kao autore glazbe i zvuka. Umjetnički tim predstave čine i redatelj Goran Sergej Pristaš, koreografkinja je Nikolina Pristaš, dramaturzi Ivana Ivković, Tomislav Medak te Diana Meheik. Izvođači su članice BADco. Ana Kreitmeyer i Nikolina Pristaš te članovi ansambla Drame HNK Livio Badurina, Mislav Čavajda i Duško Gojić, dok glazbu izvodi član orkestra Opere HNK Ivan Bošnjak.

Producenti zahvaljuju Pavlu Pavličiću za ustupanje autorskih prava na korištenje pripovjetke Dobri duh Zagreba.

BADco. je kolaborativna izvedbena skupina koja radi u Zagrebu. Jezgru skupine čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Od osnutka 2000. godine, BADco. se sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.