English

„Arabeske“ na Onofrijevoj fontani, „Terminator“ na Orsuli

Datum objave: 05.08.2018.

Jedinstveni glazbeni projekt nazvan „Inside Out“ u sklopu 69. Dubrovačkih ljetnih igara održan je u sinoć, 4. kolovoza, na dvije lokacije, predstavljajući dubrovačkoj publici posebnu glazbenu suradnju I.N.K. Experiment Dua s Miodragom Gladovićem i Réso-nanceom u prvom dijelu večeri unutar gradskih zidina, kraj Velike Onofrijeve fontane te uz kvartet Chui u parku Orsula, gdje su i udaraljkaši Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch izveli dvije zajedničke skladbe, posebno pripremljene za ovaj festivalski program, koji je organiziran uz potporu Francuskog instituta.

Inside out 

Privukavši veliku pozornost unutar dubrovačke povijesne jezgre, atraktivni program „Inside Out“ počeo je kraj Velike Onofrijeve fontane interaktivnom izvedbom dinamičnog i kreativnog udaraljkaškog dueta I.N.K. Experiment Dua, koji čine vrsni udaraljkaši Ivana Kuljerić Bilić i Nikola Krbanyevitch i robotskog udaraljkaškog ansambla Chimères Orchestra. Robotski orkestar izum je francuskih autora okupljenih u kolektivu Reso-nance Numérique pod vodstvom Jeromea Abela, uz oblikovanje zvuka i softversku manipulaciju inženjera elektroakustike i umjetnika Miodraga Gladovića. Ovi roboti, prvi su put korišteni kao dio eksponata u sklopu obilježavanja Europskih dana baštine u Longueil-Annelu u Francuskoj 2011. godine.

Chui_Orsula 

Drugi dio večeri održao se u parku Orsula, koncertom mladog kvarteta Chui, koji spojem suvremene klupske plesne glazbe i jazza, elektronike te beskompromisnim rock'n'roll pristupom, već uživa kultni status, a nastupa u sastavu: Toni Starešinić – klavijature i elektronika, Vojkan Jocić – sax & elektronika, Ivan Levačić – bubnjevi i Konrad Lovrenčić- bass.  Igre su potaknule posebnu glazbenu suradnju između Chuievaca i  I.N.K. Experiment Dua koji su pripremili i dvije zajedničke skladbe. Druga zajednička točka - skladba iz filma „Terminator“ u posebnom „chuievskom“ aranžmanu oduševila je festivalsku publiku u parku Orsula, a umjetnici su najavili i snimanje ove zanimljive skladbe.