English

'Ljubav nježna, ljubav okrutna' ganula publiku u Dvoru

Datum objave: 02.08.2014.

U sklopu glazbenog programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara Hrvatski barokni ansambl nastupio je s programom pod nazivom „Ljubav nježna, ljubav okrutna“ sinoć, 1. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Hrvatski barokni ansambl pružio je festivalskoj publici ugodnu, meditativnu večer uz baroknu glazbu izvođenu na izvornim instrumentima i programom pod nazivom „Ljubav nježna, ljubav okrutna“. Meditativan zvuk i boja glazbe koju su stvarali milozvučni barokni instrumenti uz ljudski glas, sopran, koji je ipak najljepši glazbeni instrument, uspješno su stvorili atmosferu koja kao da je van svake dimenzije. Publiku je najviše dirnula izvedba Couperinove 14e Ordre u kojem flauta imitira cvrkut slavuja (Rossignol). Uz F. Couperina izvedena su djela i drugih velikih baroknih majstora J. P. Rameaua, M. P. Montéclaira, L. N. Clérambaulta i F. L. Colin de Blamonta.

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Uz stalne koncertne cikluse u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, redovni su gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala. Članovi ansambla renomirani su glazbenici mlađe generacije - instrumentalisti i pjevači, već afirmirani u izvođenju barokne glazbe: Monika Cerovčec, Laura Vadjon, Ana Benić, Nika Zlatarić i Pavao Mašić. Česti gosti Igara, 2009. sudjelovali su u zapaženoj izvedbi opere Acis i Galatea G. F. Händela u produkciji Dubrovačkih ljetnih igara, u režiji Dore Ruždjak Podolski i pod umjetničkim vodstvom Philipa Picketta.

Sa sinoćnjim koncertom Hrvatskog baroknog ansambla započeo je niz vrhunskih koncerata posvećenih baroknoj glazbi koji se večeras nastavlja s nastupom francuskog vokalno-instrumentalnog ansambla Le Concert Spirituel, a prekosutra talijanskim Concerto de' Cavalieri, da bi uslijedili nastupi Kvarteta Tartini te Dietery Fluryja s Tamasom Vargom i Stefanom Gottfriedom.