English

Otvaraju se 65. Dubrovačke ljetne igre

Datum objave: 07.07.2014.

Podizanjem festivalske zastave Libertas uz stihove „Himne slobodi“ 10. srpnja u 21.00 sat ispred crkve sv. Vlaha svečano će biti otvorene 65. Dubrovačke ljetne igre,  koje će se i ove godine tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza. U 47 dana, na gotovo dvadeset ambijentalnih lokacija, više od 2000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom publikom izvest će oko 80 dramskih, glazbenih, baletnih, folklornih i drugih programa, istaknuto je na današnjoj konferenciji za medije održanoj u atriju palače Sponza. Na konferenciji su govorili ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović, gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, zamjenik župana Dubrovačko-neretvanskog Davorko Obuljen, intendant Krešimir Dolenčić i rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta Dubravka Jusić.

– Zahvaljem Ministarstvu kulture, Gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji i svima koji su nas podržali i ovu godinu. Upravo zahvaljujući suradnji sa svim partnerima, sponzorima i donatorima, ali i umjetnicima koji su svjesni teških vremena za kulturu, uspjeli smo premostiti određene financijske izazove. Posebno zahvaljujem svim uglednim poslovnim kućama na čelu s Vipnetom koji podupiru naša umjetnička nastojanja i prepoznaju našu kreativnu snagu i potencijal. Nadam se da će i naša vjerna publika, naviknuta na izvrsnost i kvalitetu, biti uz nas u narednih 47 festivalskih dana. – istaknula je na početku ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović.

– Uz tradicionalni Vip program i popust od 20% na ulaznice kupljene u svim Vip centrima za tih osam odabranih izvedbi, već nekoliko sezona razvojem posebnih, besplatnih mobilnih aplikacija unapređujemo doživljaj Igara svim posjetiteljima Dubrovnika i ljubiteljima umjetnosti. Tako uz lani predstavljen Vip script predstave „Ekvinocijo“ te „Romeo i Giulietta“ gledatelji mogu pratiti uz titl na mobilnim uređajima, a od ove godine tu su i dvije nove: aplikacija Vip DLJI sa svim informacijama o festivalu te Vip DSF guide koja koristi tehnologiju proširene stvarnosti i dubrovačkog kneza pretvara u virtualnog vodiča kroz Dubrovnik i Igre. – rekla je Dubravka Jusić, rukovoditeljica Korporativnih komunikacija Vipneta.

Konferencija za novinare

Dan nakon otvaranja, u sklopu popratnog programa i povodom 65. obljetnice Igara, na dvije lokacije - u atriju palače Sponza i u Multimedijalnom centru Visia - bit će otvorena izložba Oblikovatelji sjećanja – fotografi i dizajneri Dubrovačkih ljetnih igara ostvarena u suradnji s Muzejem za umjetnost i obrt iz Zagreba uz podršku Državnog arhiva u Dubrovniku, koja će istaknuti značaj brojnih fotografa Igara,  nezaobilaznih imena hrvatske povijesti fotografije, kao i likovnih umjetnika i dizajnera koji su kreirali plakate,naslovnice ili cjelokupni vizualni identitet pojedinih godišta Igara te tako stvarali i oblikovali pojedinačnu i kolektivnu vizualnu memoriju u šezdesetpetogodišnjem kontinuitetu. Zahvaljujući suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom izložba je popraćena dokumentarnim filmovima pod nazivom Ljetne igre iz arhiva Hrvatske radiotelevizije u izboru Hrvoja Juvančića, a pripremljeno je i nekoliko dokumentarno-igranih filmova koji će imati besplatne projekcije u ljetnom kinu Slavica. Kroz srpanj će se nizati koncerti Dubrovačkog simfonijskog orkestra s gostima solistima, Zagrebačkih solista u ljetnikovcu Skočibuha i Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod ravnanjem Berislava Skenderovića na Boškovićevoj poljani. Tu su i oni namijenjeni mlađoj i široj festivalskoj publici na atraktivnim lokacijama, poput Sudar Percussion anasambla s Matejem Meštrovićem ili Jazziane Croatice na Srđu, uz dva gostovanja Akademije dramskih umjetnosti s hvaljenim i nagrađenim produkcijama Nalješkovićeve Komedije V. te Molierovog Tartuffa.

Premijerni dramski program 65. Igara otvaraju 25. srpnja Shakespeareovi Romeo i Giulietta u režiji Jagoša Markovića, koji je jednu od najljepših ljubavnih priča smjestio u renesansni ljetnikovac Skočibuha na Boninovu, želeći ne samo obilježiti 450. godišnjicu Shakespeareova rođenja već nas i podsjetili koliko je vrijedna ljubav i koliki je grijeh mržnja. Držićeva najpoznatija i najizvođenija komedija Dundo Maroje u režiji Krešimira Dolenčića premijeru će imati 9. kolovoza na Držićevoj poljani. Dolenčićev Dundo2014. godine postavlja aktualna pitanja o očevima i djeci, što ostavljamo u nasljeđe i kakav Grad ostavljamo svojoj djeci. Legendarni Vojnovićev Ekvinocijo u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i ove je godine na programu pokazujući svijetu vrhunce dubrovačkog ambijentalnog teatra. Studentski teatar Lero gostovat će sa svojim najnovijim uratkom Pomrčina nastalom prema zapisima Ruđera i Anice Bošković, što je ujedno i prvo uprizorenje njihovih zapisa u hrvatskom kazalištu uopće. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju, u režiji Ante Vlahinića, izvesti će se ulomci iz Ratnog dnevnika Džemile Bukovica, a uspješan prošlogodišnji projekt „Pisci u Sponzi“, ostvaren u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, nastavlja se i ove godine. Uključivat će premijerne izvedbe ulomaka iz romana Ocean more u izboru i preradbi Mani Gotovac te izvedbi HNK Varaždin uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, na kupalištu Šulić uz gostovanje samog autora Alessandra Baricca, koji će festivalskoj publici upriličiti i svoju književnu večer. Uz to, publiku očekuju teatralizacije djela Iva Brešana u režiji Vinka Brešana te večer autora Ivana Vidića. U sklopu projekta u Kneževu dvoru održat će se i večer Arsena Dedića uz glasovirsku pratnju Matije Dedića pod nazivom Pisac opće prakse.

U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, koreografi i redatelji Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevoj poljani neobarokni balet Opasne veze, po motivima romana Les Liaisons dangereuses Pierra Choderlosa de Laclosa na glazbu majstora baroka. Nakon praizvedbe u Dubrovniku, balet će biti izveden na Križankama na Festivalu Ljubljana, a zatim se seli na repertoar SNG Maribor. Ljubitelji baleta uživat će i u baletnom koncertu Preparation....grand sissone Međunarodne ljetne baletne škole s velikim baletnim imenima poput Nine Semizorove i Aleksandra Lukjanova.

Ambijentalne gradske prostore ispunit će ovo ljeto barokna glazba, kao i njene suvremene refleksije. Okosnicu glazbenog programa čine nastupi tri ugledna europska ansambla koji predstavljaju tri najznačajnija nacionalna barokna stila. Tako će talijanski barok predstaviti ansambl Concerto de' Cavalieri pod umjetničkim vodstvom Marcella di Lise sa serenadom  Erminia, Tancredi, Polidoro e Pastore Alessandra Scarlattija, dok će njemački barok, izvodeći svih šest Bachovih Brandenburških koncerata, predstaviti jedan od najslavnijih svjetskih orkestara – Bachov orkestar leipziškog Gewandhausa. Francuski barok će predstaviti Le Concert Spirituel, glasoviti vokalno - instrumentalni sastav pod vodstvom uglednog Hervéa Niqueta, izvodeći francusku sakralnu glazbu iz doba Luja XIV., Kralja Sunca, koja je rijetko izvođena na ovim prostorima. Vrhunske glazbene večeri jamče i Hrvatski barokni ansambl, talijanski pijanist svjetskog ugleda Andrea Padova te Dieter Flury, soloflautist Bečke filharmonije. Kako je jedan od presudnih utjecaja na današnju glazbu barok ostavio i na jazz, nastupit će trio Davida Gazarova, čije su improvizacije na Bachove teme poznate i cijenjene. Poslastica su i nastup Dubrovačkog gitarskog trija s mezzosporanisticom Renatom Pokupić koji će praizvesti skladbe Anđelka Klobučara i Zorana Juranića, pisane posebno za ovu prigodu, zatim nastupi pijanista Bojana Gorišeka, Kvarteta tuba XL s trubačem Ericom Aubierom te Kvarteta Tartini u Dvoru. Zvijezda jazz programa svakako je Nnenna Freelon, glasovita američka pjevačica, čiju karijeru krasi šest nominacija za nagradu Grammy. U suradnji s Gradom Zagrebom, 65. Dubrovačke ljetne igre će ispred crkve svetoga Vlaha, pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića, zatvoriti Zagrebačka filharmonija i bariton svjetskog ugleda Željko Lučić sa sopranisticom Lanom Kos

U sklopu popratnog programa bit će predstavljena i monografija Neve Rošić u izdanju Dubrovačkih ljetnih igara te predstavljanje znanstvene monografije Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku i knjige O starome dubrovačkom govoru nazbilj autorice Ivane Lovrić. Filmski program Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Pulskim filmskim festivalom uključivat će projekcije filmova iz međunarodnog programa kao i domaće filmove pobjednike u ljetnim kinima Jadran i Slavica. Tradicionalno, program obogaćuju i nastupi folklornih ansambala  Linđo i Lado na taraci tvrđave Revelin.

- Dubrovnik moramo čuvati. Šezdeset i pet godina Igara nije ništa prema onom vitezu Orlandu, koji svojim mačem, čuva svoj mali prostor ispred Sv. Vlaha. „Čuvajte se budućnosti!“ upozoravaju nas i Shakespeare i Držić više nego ikada do sada, dok se očevi zbog vlasti, besmislenih svađa, dinara, taštine, nadmudruju s djecom u Romeu i Giulietti, kao i u Dundu Maroju, a samo smo „mala zrnca pijeska dokle ti oko seže“, kako kaže Baricco. Sve je ovo jer trebamo čuvati ovaj Grad, pomoći mu našom tišinom i poštovanjem, poduprijeti ga ljubavlju i okupati glazbom, poezijom i riječima od kojih je i sam sagrađen. Počelo je ljeto i stav'mo pamet na festival. Dobro nam došli na 65. Igre. ˗ zaključio je intendant Krešimir Dolenčić.

 Sponza