English

U Rijeci najavljena značajna prva suradnja HNK Ivana pl. Zajca i Dubrovačkih ljetnih igara

Datum objave: 07.05.2018.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama realizirat će predstavu Michelangelo Buonarroti prema jednočinki iz ciklusa Legende Miroslava Krleže, najavili su intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski, pomoćnik za dramski program Saša Božić, intendant riječkog kazališta Marin Blažević i ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica na konferenciji za medije održanoj danas, 7. svibnja u Rijeci. Predstava će u režiji Sebastijana Horvata biti premijerno izvedena 27. srpnja na otoku Lokrumu, na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama, dok će na sceni HNK Ivana pl. Zajca igrati od 22. rujna. 

Intendant riječkog kazališta Marin Blažević tim je povodom istaknuo kako se radi o izrazito značajnoj suradnji u produkcijskom i umjetničkom smislu. Dora Ruždjak Podolski naglasila je pak kako koprodukcijski model postaje važan uzus u hrvatskoj kazališnoj politici i strategiji, ne samo zbog dijeljenja iskustava i znanja, širih umjetničkih angažmana, nego i zbog ekonomičnosti i isplativosti. Važna je za oba grada, i za Rijeku, i za Dubrovnik, a za umjetnike je izazov i pomicanje granica.

Dora Ruždjak Podolski, Marin Blažević  © Dražen Šokčević

- Na festivalu se predstave prikažu pet puta u godini, a želja nam je s ovom predstavom obići i druga kazališta i gradove, tako da ona uistinu zaživi - kazala je Ruždjak Podolski.

Pomoćnik za dramski program Igara, Saša Božić kazao je kako se Krležin Michelangelo, ekspresionistička drama o odnosu umjetnika i moći, izvodi prvi put na Dubrovačkim ljetnim igrama. 

Probe za predstavu počinju u lipnju u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, a međunarodnu autorsku ekipu uz redatelja Sebastijana Horvata čine i dramaturg te autor adaptacije Milan Marković, scenograf Igor Vasiljev, kostimografkinja Belinda Radulović, autorica glazbe Karmina Šilec, suradnica za pokret Ivana Kalc i oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek. U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Jasmin Mekić, Dean Krivačić, Nikola Nedić, Edi Ćelić, član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a igrat će i Jerko Marčić (Kazalište Kerempuh) te u glavnoj ulozi Rakan Rushaidat (Zagrebačko kazalište mladih). U predstavi će sudjelovati i festivalski zbor DLJI, a u izvedbama u Rijeci zbor Opere riječkog Zajca.

Više informacija o predstavi Michelangelo Buonarroti na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama dostupno je ovdje. Ulaznice za predstavu dostupne su na istoj poveznici.