English

Vijeće jednoglasno prihvatilo programski i financijski izvještaj 68. Dubrovačkih ljetnih igara

Datum objave: 17.11.2017.

Sjednica Vijeća Dubrovačkih ljetnih igara, na kojoj su jednoglasno prihvaćeni programski i financijski izvještaji 68. festivalske sezone, održana je u četvrtak, 16. studenog 2017. u Ministarstvu kulture RH.

Pod predsjedanjem ministrice kulture dr.sc. Nine Obuljen Koržinek, sjednici su nazočili svi članovi Vijeća: Žaklina Marević u ime župana dubrovačko-neretvanskog, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika za društvene djelatnosti Jelka Tepšić, Frano Matušić, Sanja Putica, Božidar Šnajder te Dubravka Šeparović Mušović. Programski izvještaj bivšeg intendanta Mladena Tarbuka podnesen je pisanim putem, dok je financijski izvještaj 68. Dubrovačkih ljetnih igara podnijela ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.

Na 68. Igrama, od 10. srpnja do 25. kolovoza 2017. godine, izvedena su 72 dramska, glazbena, operna, plesna, folklorna, filmska i likovna programa na 16 scenskih i ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika. Festival je imao proračun od 12.879.590 kn što je 13,8% više u odnosu na plan. Povećanje je ostvareno zahvaljujući većim davanjima Grada Dubrovnika i Hrvatske turističke zajednice te povećanju vlastitih prihoda, i to 17% većim prihodom od ulaznica nego lani te za 17,24% povećanim prihodom od sponzora i donacija u odnosu na plan. Oba izvještaja prihvaćena su jednoglasno. 

Nova intendantica Igara Dora Ruždjak Podolski Vijeću je predstavila pretprogram nadolazećih, 69. Dubrovačkih ljetnih igara prema kojemu će biti izvedena tri dramska naslova: Michelangelo Buonarroti Miroslava Krleže u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca u Rijeci, a u režiji Sebastijana Horvata, zatim izbor iz proze Pod balkonima Ranka Marinkovića u adaptaciji Vedrane Klepice i Daria Harjačeka, režiji Daria Harjačeka te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla i Pirne drame kao adaptacija renesansnih Držićevih i Nalješkovićevih komedija u novom čitanju, a u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu te režiji Lee Anastazije Fleger, Marine Pejnović i Hrvoja Korbara. Najavljeno je i dramsko gostovanje ruskog Komornog teatra iz Voronježa s produkcijom Ujaka Vanje  A. P. Čehova u režiji Mikhaila Bičkova, što će biti prvi put u povijesti da neki ruski dramski ansambl gostuje na Igrama. U predloženom pretprogramu ističu se još i nastup belgijske plesne skupine Rosas s hvaljenom produkcijom A Love Supreme te nastupi Zagrebačke filharmonije s Mischom Maiskyim i klavirski recital Daniila Trifonova.

Vijeće je suglasno dalo podršku predstavljenom pretprogramu i izrazilo zadovoljstvo pravovremenim planiranjem festivalskog programa. Najavljeno je da će konačni program i financijski plan 69. Igara biti predloženi i usvojeni u siječnju 2018., a javnosti će se predstaviti na Kandeloru, 2. veljače u Dubrovniku.