English

Yury Favorin zaključuje program „U susret budućnosti“

Datum objave: 22.08.2016.

Posljednji koncert u sklopu novog glazbenog programa na 67. Igrama pod nazivom U susret budućnosti koji predstavlja mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja, održat će pijanist Yury Favorin u srijedu, 24. kolovoza s početkom u 21:30 u atriju Kneževa dvora. Program koncerta donosi Lisztovu Sonatu u h-molu zatim djela Manuela de Falle Fantasía Bética i Hommage Debussyju, potom i Izbor prve i duge knjige Preludija Claudea Debussyjakoji uključuje Vrata Alhambre, Puckov ples i Vatromet  te La valse  Mauricea Ravela.

Yury Favorin rođen je 1986. godine. Diplomirao je i završio poslijediplomski studij na Moskovskom državnom konzervatoriju P. I. Čajkovski u klasi Mihaila Voskresenskog. Osvojio je nagradu na Natjecanju Olivier Messiaen u Francuskoj, te prvu nagradu Fondacije Gyorgy Cziffra u Austriji i na Natjecanju za mlade pijaniste Nikolay Rubinstein. Godine 2010. laureat je Natjecanja Queen Elisabeth u Belgiji, nakon čega započinje njegova međunarodna karijera. Favorin je rado viđen gost u poznatim glazbenim centrima kao što su koncertne dvorane u Moskvi i drugim ruskim gradovima, ali i u Nizozemskoj, Belgiji, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Austriji, Norveškoj, Italiji, Japanu i Francuskoj. U dva navrata pozvali su ga da kao solist svira djela Messiaena i Béle Bartóka s Ansamblom Intercontemporain pod dirigentskom palicom Pierrea Bouleza. Sa skladateljem Aksejem Sisoevim (elektronika) i perkusionistom Dmitrijem Šijelkinom Favorin suosniva ansambl za eksperimentalnu glazbu “ERROR 404”.

U susret budućnosti (Key to the Future) kao novi program na 67. Igrama predstavio je festivalskoj publici prvoklasne mlade glazbenike koji se, osvajajući nagrade na najuglednijim međunarodnim natjecanjima, penju u sam vrh svjetske klasične glazbe. Ulaznice za posljednji koncert ovog programa dostupne su na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.