English

ARTURO SANDOVAL | Deseterostruki dobitnik nagrade Grammy

Datum objave: 30.01.2020.
  • Više
  • Izvedbe

10 puta dobitnik nagrade Grammy

Dobitnik nagrade Emmy

6 puta dobitnik Billboard nagrade

2015. dobitnik nagrade latinoameričke baštine

2016. primatelj počasnog doktorata iz likovnih umjetnosti Sveučilišta Notre Dame

Arturo Sandoval rođen je u Artemisi, malom gradu u predgrađu Havane na Kubi, 6. studenoga 1949. Kada je imao dvanaest godina počeo je studirati klasičnu trubu, ali nije mu trebalo dugo da ga uhvati uzbuđenje jazz svijeta. Od tada se razvio u jednog od najcjenjenijih svjetskih „čuvara jazz trube“ i priznatog klasičnog umjetnika, pijanista i skladatelja.

Sandoval je jedan od najdinamičnijih izvođača našeg vremena. Nagrađen je sa deset Grammy-a od devetnaest nominacija, šest Billboard-a i jednim Emmy-em. Njegova uspješna karijera počela je davne 1977. na rodnoj Kubi, gdje su na njega uvelike utjecali jazz-glazbenici Charlie Parker, Clifford Brown i Dizzy Gillespie, koji mu je postao mentor i kolega. O njegovoj životnoj priči snimljen je film s Andyjem Garcijom u glavnoj ulozi, a bivši američki predsjednik Barack Obama dodijelio mu je Predsjedničku medalju slobode.

Arturo Sandoval 2018. godine objavio je album “Ultimate Duets” na kojem sudjeluju najveće svjetske glazbene zvijezde, uključujući Stevieja Wondera, Pharrella Williamsa, Arianu Grande, Placida Dominga, Josha Grobana i mnoge druge. Taj album ujedno je i potvrda Sandovalova utjecaja na modernu glazbenu umjetnost. Jednako je tako Sandoval uspješan biva i u klasičnoj glazbi. Stekao je izrazito poštovanje najprestižnijih dirigenata, orkestara i skladatelja, a posebno se ističe njegova izvedba Koncerta za trubu Johna Williamsa koju je snimio s Londonskim simfonijskim orkestrom.

Njegova puhačka virtuoznost postala je standard, no svatko tko ga je vidio uz klavir, čuo improvizaciju balade i uživao u bogatstvu njegove glazbe, shvaća da se radi o jednome od najbriljantnijih glazbenika našega vremena.

“Sviranje g. Sandovala je iznenađujuće spektakularno; njegova tehnika je puna dramatičnih finesa!” New York Times

“Sandoval doseže note koje većina trubača jedva poznaje!” Washington Star

“Arturo Sandoval je vrsta virtuoza koja se rađa samo jedanput ili dvaput u generaciji!”  London Evening Star