English

ARTURO SANDOVAL | Deseterostruki dobitnik nagrade Grammy

Datum objave: 30.01.2020.
  • Više
  • Izvedbe

Arturo Sandoval

Deseterostruki dobitnik nagrade Grammy
Dobitnik nagrade Emmy
Šesterostruki dobitnik nagrade Billboard
Dobitnik nagrade Hispanic Heritage 2015. godine
Od 2016. nositelj počasnog doktorata iz umjetnosti Sveučilišta Notre Dame

 

Arturo Sandoval, učenik legendarnog jazz virtuoza Dizzyja Gillespieja, rođen je 6. studenog 1949. godine u Artemisi, gradiću nedaleko od Havane na Kubi, samo dvije godine nakon što je Gillespie postao prvi glazbenik koji je u američki jazz unio elemente latinoameričke glazbe. Sandoval je klasičnu trubu počeo učiti s dvanaest godina, ali nije mu dugo trebalo da ga privuče uzbudljivi svijet jazza. Otad se razvio u jednog od najcjenjenijih svjetskih „čuvara“ jazz trube i krilnice i priznatog klasičnog umjetnika, pijanista i skladatelja.

Jedan je od najdinamičnijih i najenergičnijih izvođača našeg doba, kojeg su milijuni ljudi imali priliku gledati na dodjelama nagrada Oscar, Grammy i Billboard.

Sandoval je devetnaest puta bio nominiran za nagradu Grammy, a osvojio ih je deset. Također je dobitnik šest nagrada Billboard i nagrade Emmy koju je osvojio kao autor glazbe za HBO-ov film For Love or Country temeljen na njegovom životu, u kojem ga je utjelovio Andy Garcia. Njegova posljednja dva Grammyjem nagrađena albuma Dear Diz (Everyday I think of you) i Tango - Como Yo Te Siento sada su dostupna diljem svijeta. Na posljednjem albumu Eternamente Manzanero Sandoval zajedno s Jorgeom Calandrellijem izvodi glazbu cijenjenog meksičkog pijanista, pjevača i kantautora Armanda Manzanera. Radi se o svježem i modernom pristupu bolero glazbi.

Nedavno je objavljena knjiga pod naslovom The Man Who Changed My Life o Sandovalovom odnosu s Dizzyjem Gillespiejem. Godine 2013. američki ga je predsjednik odlikovao Ordenom slobode.

Sandoval je bio jedan od osnivača Grammyjem nagrađenog sastava Irakere, čija je eksplozivna mješavina jazza, klasične glazbe, rocka i tradicionalne kubanske glazbe izazvala senzaciju u glazbenom svijetu. Godine 1981. napustio je Irakere kako bi osnovao vlastiti bend, koji je diljem svijeta iznimno hvaljen od kritike i publike.

Sandoval je također cijenjeni klasični glazbenik koji redovito nastupa s vodećim simfonijskim orkestrima iz cijelog svijeta. Autor je Koncerta za trubu i orkestar, koji se nalazi na njegovom albumu Arturo Sandoval: The Classical Album. Nastupao je s vodećim orkestrima u SAD-u i drugdje, a s Londonskim je simfonijskim orkestrom snimio Koncert za trubu Johna Williamsa. Zbog njegovih majstorskih izvedbi djela klasične glazbe iznimno ga cijene neki od najuvaženijih svjetskih dirigenata, skladatelja i simfonijskih orkestara.

Sandovalova svestranost dolazi do izražaja kroz suradnje s brojnim glazbenicima, kao što su Dizzy Gillespie, Woody Herman, Woody Shaw, Michel Legrand, Josh Groban, Tony Bennett, Bill Conti, Stan Getz, Johnny Mathis, Frank Sinatra, Paul Anka, Rod Stewart, Alicia Keys i mnogi drugi. S orkestrom Boston Pops nastupao je uz Johna Williamsa, a na Super Bowlu uz Tonyja Bennetta i Patti LaBelle.

Njegove skladbe također se mogu čuti u filmovima kao što su 1000 koševa: Priča o Coryju Weissmanu s Beauom Bridgesom u glavnoj ulozi, Middleton s Andyjem Garcijom i Verom Farmigom, na soundtracku Davea Grusina za filmove Havana i Slučajna avantura, u filmovima Kraljevi mamba (skladba Mambo Caliente nominirana je za Grammy), Obitelj Perez, 61, Gospodin krivi, dokumentarnom filmu Oscar i Obitelj Fuentes. Kennedyjev centar je od njega naručio glazbu za balete Pepito’s Story, Soul Possessed, kao i za Oman O Men i The Chocolate Hot Nutcracker koreografkinje Debbie Allen. Kao što je već spomenuto, dobitnik je Emmyja za glazbu za HBO-ov film For Love or Country temeljen na njegovom životu, u kojem ga glumi Andy Garcia.

Težak životni put Artura Sandovala prije i nakon što je prebjegao s Kube dao mu je dodatnu energiju i snagu i potakao ga da ostvari svoje dječačke snove, pa i više od toga. Svoju virtuoznost uvijek želi dijeliti s onima koji dijele jednaku strast prema glazbi. Često se govori o njegovoj tehničkoj virtuoznosti i vještini izvođenja visokih tonova, no svatko tko ga je vidio za klavirom, čuo kako izvodi lirske improvizacije balada ili općenito imao priliku uživati u raznolikosti njegove glazbe, koja obuhvaća raspon od standardnog i latinoameričkog jazza do klasične glazbe, shvaća da je Arturo Sandoval jedan od najbriljantnijih i najsvestranijih glazbenika našeg doba.

 

“Sviranje g. Sandovala je iznenađujuće spektakularno; njegova tehnika je puna dramatičnih finesa!” New York Times

“Sandoval doseže note koje većina trubača jedva poznaje!”  Washington Star

“Arturo Sandoval je vrsta virtuoza koja se rađa samo jedanput ili dvaput u generaciji!” London Evening Star

--

powered by: