English

Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu

Datum objave: 29.08.2019.
  • Više
  • Izvedbe

Povodom proslave svog jubilarnog sedamdesetog izdanja, u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, najveći i najznačajniji hrvatski festival, a ujedno i jedan od najstarijih u Europi - Dubrovačke ljetne igre - u rujnu stiže u metropolu.

Zagrebačke kulturne instititucije i zagrebački umjetnici čitav niz desetljeća nezaobilazni su sukreatori programa Dubrovačkih ljetnih igara i stalni gosti festivala i Dubrovnika u ljetnim mjesecima, a povodom sedamdesetog festivalskog izdanja ta važna suradnja proslavit će se dolaskom Dubrovnika u Zagreb. Raznolik program ovog svojevrsnog pop-up izdanja najvećeg hrvatskog festivala, u mjesecu rujnu, zagrebačkoj publici i njegovim posjetiteljima predstavit će ponajbolje iz dramskog i glazbeno-scenskog stvaralaštva festivala, uratke mahom domaćih, hrvatskih i dubrovačkih autora.

 

Petak, 6. rujna u 21 sat

Gradec

GLAZBA DUBROVAČKIH  LJETNIKOVACA

Bojan Čičić, violina; Franko Klisović, kontratenor; Elin White, Ana Vasić, violine; Hiwote Tadesse, viola; Lea Sušanj Lujo, violončelo; Stjepan Nodilo, Manuela Maria Mitterer, klasična oboa; Hermann Ebner, Atay Bagci, klasični rog; Izidor Erazem Grafenauer, teorba; Tomislav Fačini, čembalo

Sorkočević, Händel, Vivaldi

Dubrovačka publika uživala je slušajući ovog ljeta u atriju Kneževa dvora Glazbu dubrovačkih ljetnikovaca u izvedbi vrsnih glazbenika, a ovaj jedinstveni koncertni program donijet će i zagrebačkoj publici 6. rujna pod vedrim nebom na platou Gradec, četiri  simfonije Luke Sorkočevića - prvog hrvatskog skladatelja simfonija, Händelovu ariju Cezara iz prvog čina opere Julije Cezar u Egiptu i Vivaldijevu ariju Judite iz prvog dijela oratorija Juditha triumphans te trostavačni koncert skladan prigodom Svečanosti jezika sv. Ante Padovanskog. Oduševljena je publika u Dubrovniku kraj svake skladbe pozdravila velikim pljeskom, a koncert popratila s ovacijama. Inače, ovi vrsni glazbenici su ranije ove godine snimili sedam Sorkočevićevih simfonija na nosač zvuka Sorkočević 7 u izdanju Dubrovačkih ljetnih igara, a uz potporu Zaklade Caboga Stiftung.

* Ulaz na koncert je slobodan uz prethodno preuzete besplatne ulaznice. Iste se mogu preuzeti u Turističkom informativnom centru na Trgu bana Jelačića 6 (prolaz Harmica) od 3. rujna.

**U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta koncert će se održati u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda, u 21:00 sat.

 

Nedjelja, 8. rujna u 11 i 18 sati

Zagrebačko kazalište lutaka

Antoine de Saint-Exupéry: MALI PRINC

IVAN JOSIP SKENDER skladatelj i dirigent

HRVOJE KORBAR redatelj

Mali princ postao je mitsko djelo svjetske literature prema kojem su nastali desetci filmskih, kazališnih i glazbenih adaptacija. Čarolija je, u slučaju naše izvedbe, glazba, pomoću koje ćemo nakon Kneževa dvora i Zagrebačko kazalište lutaka pretvoriti i u svemir i u pustinju i pokušati u djeci probuditi upravo ono što i samo djelo pokušava - da vide i ono čega nema, ono što je samo naznačeno, da vježbaju svoju maštu. Potaknuti lanjskim uspjehom programa za djecu, Igre su za svoje sedamdeseto izdanje pripremile praizvedbu glazbeno-scenskog djela Mali princ koje je prema najpoznatijem djelu proslavljenog francuskog pisca Antoinea de Saint-Exupéryja skladao i dirigirao Ivan Josip Skender, a režirao Hrvoje Korbar.

Ansambl predstave čine Livio Badurina (Pilot/Odrasli ljudi), Rok Juričić (Mali princ) i Marija Kuhar Šoša (Ruža/Lisica/Zmija). Scenografiju i kostimografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin. Orkestar je sastavljen od desetak ponajboljih dubrovačkih  glazbenika.

* Ulaznice po cijeni od 20 kuna dostupne su na mrežnim stranicama ZKL-a:  https://www.zkl.hr/hr/group/5/Raspored

 

Petak, 13. rujna u 20 sati

Zagrebačko kazalište mladih

Ranko Marinković: POD BALKONIMA

DARIO HARJAČEK redatelj

Predstava Pod balkonima, nastala je po motivima istoimene zbirke novela Ranka Marinkovića, u režiji Darija Harjačeka i dramatizaciji Vedrane Klepice i redatelja predstave, a glumica Nataša Kopeč dobitnica je Orlanda za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 69. Igara upravo za ulogu Olive koju maestralno utjelovljuje u ovoj predstavi. Kao i prošlog ljeta, festivalska je publika i na 70. Igrama prepoznala Marinkovićevu britku kritiku društva i zapanjujuću suvremenost teksta te sličnost s današnjim političkim, društvenim i ekonomskim trenutkom te kraj predstave ispratila dugim pljeskom i ovacijama, nagradivši i sjajnu izvedbu Festivalskog dramskog ansambla koji su svi redom ostvarili sjajne glumačke kreacije Marinkovićevih likova: Marko Makovičić, Doris Šarić Kukuljica, Helena Buljan, Maro Martinović, Jerko Marčić, Nikša Butijer, Dušan Gojić, Ugo Korani, Livio Badurina, Nataša Kopeč, Linda Begonja, Jelena Miholjević, Ema Pralas te Josip Brakus, Marin Klišmanić i Ivan Pašalić. Scenografiju predstave potpisuju Vesna Režić, kostimografiju Doris Kristić, glazbu Nenad Sinkauz, a dizajn svjetla Elvis Butković.

* Ulaznice po cijeni od 70 kuna dostupne su na mrežnim stranicama ZKM-a: https://www.zekaem.hr/raspored/

 

Utorak, 17. rujna u 20 sati  

Kulturno informativni centar, II. kat

Otvorenje izložbe

Marko Ercegović: IZA IGARA 

Izložba Iza Igara fotografa Marka Ercegovića posvećena „nevidljivom“ procesu nastajanja 70. Dubrovačkih ljetnih igara, otvorena je u Dubrovniku 17. kolovoza, a točno mjesec dana iza toga, bit će predstavljena i zagrebačkoj publici.

Marko Ercegović jedan je od službenih fotografa Dubrovačkih ljetnih igara, a u svojoj dugogodišnjoj fotografskoj karijeri veliki pečat dao je upravo kazališnoj fotografiji. Iako inače bilježi sjajne fotografije glumaca na sceni, ovog ljeta svoj objektiv usmjerio je i prema radnicima iza scene; krojačima, scenskim radnicima, redateljima i glumcima neposredno prije ili nakon predstave, ali i prema zbivanjima u Festivalskoj palači, skupljajući tako u svojoj foto-arhivi trenutke koje publika inače nema priliku vidjeti. „Ideja je bila napraviti fotografije povodom 70. obljetnice tako da u dokumentiranju procesa nastanka, pored uobičajenih backstage fotografija pažnja ravnopravno bude posvećena i radnicama i radnicima Ljetnih igara. To je zajednica ljudi kojoj je posvećena ova izložba. Zajednica koja, usprkos preplavljujućoj monokulturi turizma, čuva znanje o tome kako se rade pozornice i grade gledališta, kroje kostimi ili kroji drvena konstrukcija, organizira i producira dolazak i probe cijele jedne filharmonije ili desetak teatarskih družina i koja istovremeno čuva trogeneracijsko umijeće kako u teškoj ljetnoj gužvi uspješno progurati kamion željezne konstrukcije preko Straduna. Takva znanja omogućuju ovakvu obljetnicu“, zapisao je o izložbi Marko Ercegović.

* Ulaz je slobodan, a izložba je na drugom katu KIC-a otvorena do 26. rujna.

 

Srijeda, 25. rujna u 20 sati

Koncertna dvorana Blagoje Bersa, Muzička akademija Zagreb

AVISHAI COHEN TRIO

Mnogobrojna festivalska publika uživala je ovog ljeta u vrhunskom jazz programu svjetski poznatog Avishai Cohen trija koji je na 70. Igrama nastupio pod pokroviteljstvom Mastercarda na prepunoj taraci tvrđave Revelin, a ovi svjetski majstori jazza održat će koncert i pred zagrebačkom publikom u okviru programa Dubrovačke ljetne igre u Zagrebu 25. rujna 2019. u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa Muzičke akademije Zagreb.

Svojim energičnim i upečatljivim nastupom vrsni glazbenici oduševili su dubrovačku publiku izvodeći uglavnom glazbu sa svog zadnjeg albuma Arvoles koji su kritičari ocijenili zanimljivim i raznolikim, albumom kojeg „što više slušate, više volite“. Kritika za njegove koncerte tvrdi da su „jedinstveni i neponovljivi te prava privilegija za sve prisutne sretnike“, a časopis DowBeat naziva ga „jazz vizionarom globalnih razmjera“. Pronalaskom savršene glazbene kombinacije, Cohen je sa svojim triom izdao tri studijska albuma: Gently Disturbed, From Darkness te posljednji Arvoles, prije svega mjesec dana, kojim je publici podario „zagonetnu, mističnu, čarobnu, ali izvanserijsku“ glazbu pod utjecajem klasičnog jazza i klasične glazbe, be-bopa i hard-bopa, swinga, hip-hopa i afričko-karipskih ritmova. Davor Hrvoj dubrovački koncert Avishai Cohen trija ocijenio je prvorazrednim glazbenim događajem, koji je hipnotizirao mnogobrojnu publiku. Cohenova glazba, zaključuje, ima iscjeliteljsku moć za one koji joj se u potpunosti prepuste.

Na dan koncerta, u 17 sati u dvorani Bersa, studenti akademije (osobito student/ce pjevanja, kontrabasa, ali i svi ostali zainteresirani studenti) imat će izvanrednu priliku sudjelovati na radionici koju će održati sam Avishai Cohen.

* Ulaznice po cijeni od 180 kuna su dostupne putem servisa ulaznice.hr: https://www.ulaznice.hr/web/event/77/158?lang=hr