English

ROSAS: A LOVE SUPREME

Datum objave: 01.02.2019.
  • Više
  • Izvedbe
  • Umjetnici

ROSAS

A Love Supreme

A Love Supreme, kvartet autora Salve Sanchisa i Anne Terese De Keersmaeker, temelji se na istoimenom albumu Johna Coltranea. Ova suradnja koja je započela 2005. godine rezultat je susreta dvoje koreografa koji dijele istu fascinaciju ovim legendarnim glazbenim djelom. Na albumu A Love Supreme Coltrane i njegovi glazbenici koriste varljivo jednostavnu glazbenu strukturu kako bi omogućili potpunu slobodu improvizacije, stalno pomičući granice svakog glazbenog registra. Ta je sloboda doslovno prevedena u ples: koreografi su za potrebe ove izvedbe prihvatili izazov stapanja improvizacije i kompozicije u skladnu cjelinu. Sanchis i De Keersmaeker su za potrebe ove nove verzije svoje djelo iz 2005. godine prilagodili za mlade muške plesače. Njihova energična interpretacija utjelovljuje i odražava trajnu vitalnost Coltraneove glazbe.

 

Koreografi: Salva Sanchis, Anne Teresa De Keersmaeker

Plesači: José Paulo dos Santos, Bilal El Had / Robin Haghi, Jason Respilieux, Thomas Vantuycom

Originalna verzija iz 2005.: Cynthia Loemij, Moya Michael, Salva Sanchis, Igor Shyshko

Dizajn svjetla: Jan Versweyveld

Prerađeni dizajn svjetla: Anne Teresa De Keersmaeker, Luc Schaltin

Kostimografija: Anne-Catherine Kunz

Koprodukcija: Rosas, De Munt/La Monnaie (Bruxelles)

Svjetska premijera: 23. 2. 2017., Kaaitheater (Bruxelles)

 

Rosas je plesna skupina koreografkinje i plesačice Anne Terese De Keersmaeker sa sjedištem u Bruxellesu, osnovana 1983. godine tijekom rada na plesnoj predstavi Rosas danst Rosas. Od svog debija 1982. godine s predstavom Fase, Four Movements to the Music of Steve Reich, De Keersmaeker se bavi intenzivnim istraživanjem i artikulacijom pokreta, od njegovih najjednostavnijih do najkompleksnijih formi. Odnos između pokreta i glazbe ključan je u njenoj koncepciji plesa. Skupina Rosas proširila je pogled na plesnu umjetnosti kao čin ispisivanja pokreta u prostoru i vremenu, a tijekom godina je istraživala koreografiju u kombinaciji s drugim kompozicijskim silama, konkretno s glazbom, geometrijom, vizualnim umjetnostima i jezikom.

Istovremeno sa stvaranjem novih djela, Rosas i dalje izvodi i podučava postojeći repertoar, koji se sada već proteže kroz period od 30 godina. Na taj način se umjetnička prošlost ove plesne skupine kontinuirano prenosi novim generacijama plesača i publike. Još otkad su rana djela Anne Terese De Keersmaeker počela privlačiti međunarodnu pozornost, Rosas kroz nastupe i suradnje s kazalištima, repertoarnim skupinama, opernim kućama, festivalima, poslovnim subjektima, izložbenim prostorima i obrazovnim platformama gradi snažnu i vitalnu prisutnost na plesnoj sceni.

Nastup skupine Rosas ovo ljeto u Dubrovniku zasigurno je jedan od vrhunaca ovogodišnjeg programa Igara. Ovo je također prvi nastup ove ugledne plesne skupine na Dubrovačkim ljetnim igrama.