English

Šeparović Mušović, Dubravka

Datum objave: 21.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

U rodnom gradu Dubrovniku završila je nižu glazbenu školu. Prve javne nastupe ostvarila je kao članica gudačkog Kvinteta sv. Petra, a uz to je bila članicom dubrovačkog zbora Katedralni madrigalisti. Po završetku Prirodoslovno-matematičke gimnazije, nastavila se školovati u Zagrebu., gdje je 1993. diplomirala na Arhitektonskom fakultetu. Studij solo pjevanja pohađala je u razredu prof. Snježane Bujanović-Stanislav na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje je diplomirala 1998. i magistrirala 2000. godine. Usavršavala se kod Ruže Pospiš-Baldani, Dunje Vejzović i Eve Blahove.

Tijekom studija istakla se kao Madame Flora  u operi Medium Gian Carla Menottija, koja je bila izvedba u suradnji Muzičke Akademije i Kazališta Kerempuh. Godine 1999. privukla je pozornost u ulozi Cezara  u operi Julije Cezar G. F. Händela u produkciji «Vero« u suradnji s Dunjom Vejzović na Zagrebačkim ljetnim večerima.

U Karlovym Varyma  1999. osvojila je drugu nagradu i nagradu praške Državne opere, što joj je otvorilo vrata za operni debi u ulozi Carmen u Pragu 2000. godine. Slijedio je poziv za Amneris u Brnu 2002. godine.

U međuvremenu, 2001. godine, postala je članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Prva uloga na zagrebačkoj opernoj pozornici bila je Zitta u Puccinijevom Gianni Schicchiu, slijedila je  Marina u Borisu Godunovu M. P. Musorgskog i uloga Romea  u operi Capuleti e i Montecchi Vincenza Bellinija. Ulogom Elettre u Mozartovom Idomeneu 2003. označena je  kao pjevačica sa smislom za neobična režijska rješenja. Te je godine nagrađena Nagradom „Marijana Radev“ i Nagradom hrvatskog glumišta. Nadovezali su se nastupi u ulogama Amneris, Eboli i Charlotte, a iste 2003. godine gostovala je s Janačekovim divadlom iz Brna kao Amneris i Carmen na njihovoj japanskoj turneji. Ulogu Amneris ostvarila je u Ljubljani 2004. godine.

Od 2005. do 2010. godine redovito je gostovala u njemačkom gradu Saarbrückenu i nastupala u ulogama Eboli, Adalgise, Begbick (Uspon i pad grada Mahagonija Kurta Weilla), te kao Fricka u Wagnerovom Rajninom zlatu, zatim Santuzza, Judit u Bartókovom Dvorcu modrobradog i nezaobilazna Carmen.  Na 10. Antikenfestspiel u Trieru (2007.) u otvorenom amfiteatru, predstavila se kao Dalila  u operi Samson i Dalila Camillea Saint-Saënsa , koju je 2009. godine ponovno pjevala u St. Galenu na Ljetnom festivalu. Opera u Grazu angažirala je Dubravku Šeparović Mušović u ulozi Ježibabe u Rusalki Antonína Dvořáka koju je režirao proslavljeni  Stefan Herheim. Uslijedio je i poziv za premijeru Rusalke (na njemačkom) u Volksoperi u Beču 2010., koju je pjevala i u sezonama 2011. i 2012. godine. U Klagenfurtu se predstavila kao Amneris u režiji Torstena Fischera (2010.) i u sedam izvedbi Mahlerove Druge simfonije. U ljetu 2010. gostovala je u Pekingu gdje je u prvoj kineskoj izvedbi Salome Richarda Straussa  nastupila u ulozi Herodias.

U međuvremenu, u Zagrebu se nižu Carmen, Santuzza, Mère Marie,Gertrud ( Hamlet), te Kundry (2011.) i Ortrud ( 2013.). Upravo je jedinstvenom kreacijom Wagnerove Kundry iz Parsifala osvojila žirije i pripale su joj nagrade „Tito Strozzi“, „Marijana Radev“ i Nagrada grada Zagreba.

U Gärtnerplatzttheatru u Münchenu, 2014. I 2016.godine, nastupila je kao Amneris u Verdijevoj operi Aida. U Wuppertalu je 2015 godine s velikim uspjehom tumačila Herodias u obljetničkoj godini Straussa.

Dubravka Šeparović posebnu pozornost prinosi tumačenju hrvatskih opera i njihovih heroina. Posljednje u nizu su Jele iz Brkanovićevog Ekvinocija, za koju je dobila nagradu „Marijana Radev“ ( 2015 godine) i Doma iz Gotovćeve opere Ero s onoga svijeta.

Hrvatska kritika je proglasila nasljednicom velike umjetnice Marijane Radev.

Za nastup na Riječkim ljetnim večerima s proslavljenim tenorom Joséom Curom primila je strukovnu nagradu  «Milka Trnina» Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Nastupi u rodnom Dubrovniku, na Dubrovačkim ljetnim igrama, ovjenčani su Nagradom „Orlando“ čak dva puta, prvo 2000. godine za intepretaciju Brahmsovih djela, a drugi put 2013., za koncert «Hommage à Milka Trnina» kojim je uveličala proslavu 150. obljetnice rođenja slavne hrvatske sopranistice. Odlikovanje «Danica Hrvatska s likom Marka Marulića», uručio joj je predsjednik Ivo Josipović za visoka dostignuća u kulturi 9.listopada 2013. godine.

Uz sjajne operne kreacije gaji umjetnica i koncertni izričaj s naglaskom na djela Gustava Mahlera (Dječakov čarobni rog, Pjesma o zemlji, Rückertlieder, Druga simfonija), a Berliozov ciklus Ljetne noći  izvela je uz  Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Nade Matošević. Sa slavnim njemačkim tenorom Jonasom Kaufmannom pjevala je u koncertnoj izvedbi Wagnerove Rienzi s dirigentom Siegfriedom Kühlerom u Saarbrückenu (2006.), a u koncertnoj izvedbi Samsona i Dalile sMarcom Soustrom pjevala je uz Luksemburšku filharmoniju 2007. u Luxemburgu. Od inozemnih uspjeha valja još navesti izvedbe Beethovenove Devete simfonije na Proljetnom festivalu u Pragu i Brnu s Liborom Pešekom, Verdijeva Requiema u Heidelbergu, Mahlerove Druge simfonije na Festivalu u Wrozławu s Jacekom Paspszykom i  Schönbergovih Gurrelieder na Beethovenovom festivalu u Bonnu sa Stefaonom Blunierom. Wagnerov Wesendonck-Lieder pjevala je već više puta, između ostalog sa Leoplod Hagerom i Christoph Camperstiniem. Na Božićnom koncertu 2013 godine, u Atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, proslavila se sjajnim izvedbama ciklusa Memorie Frane Paraća i Mahlerovih Rückertlieder uz Cantus ansambl pod ravnanjem Berislava Šipuša.Uz Cantus ansambl nastupala je i u Pekingu 2012 godine.

Dubravka Šeparović Mušović je nacionalna operna prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, odlukom Ministarstva Kulture od 1.3.2016. godine.

U 2013. godini u kojoj je bila obilježena 150. obljetnica rođenja velike hrvatske sopranistice Milke Trnine posebno je svojim nastupima u Zagrebu, Dubrovniku, Križu i Beču, dignitetu te proslave doprinosila Dubravka Šeparović Mušović.

Uz sve operne premijere i predstave u kojima je sudjelovala u svojoj matičnoj kući, u Operi HNK u Zagrebu, Dubravka Šeparović Mušović potvrdila se tako kao danas jedna od najuglednijih opernih i koncertnih pjevačica.