English

Lučić, Željko | bariton

Datum objave: 20.02.2014.
  • Više
  • Izvedba

Željko Lučić danas je jedan od vodećih svjetskih baritona, a možda i prvi verdijanski bariton, sudeći po tome kako odavno niže premijere Verdijevih opera u najvećim svjetskim kazalištima. Rođen u Zrenjaninu 1968., Željko Lučić je pjevačku karijeru počeo gotovo slučajno. Radio je kao otpravnik vlakova i pjevao u zboru. Tada ga je čula velika umjetnica i pjevački pedagog Biserka Cvejić i zapazila u njegovu pjevanju ono nešto što je više od same glasovne ljepote i što je moglo biti temelj za buduću uspješnu pjevačku karijeru. Upisao se na Muzičku akademiju u Novom Sadu kod gđe Cvejić i 1993. debitirao kao Silvio u Pagliaccima. 

Nakon dvije godine otišao je u beogradsku Operu, gostovao u Aix-en-Provenceu i Amsterdamu i 1997. osvojio prvo mjesto na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Francisco Viñas u Barceloni. Zatim je potpisao dvogodišnji ugovor s Operom u Frankfurtu, koji je produljio na deset godina. Veliku karijeru započeo je 2005. gostovanjem u Covent Gardenu. Sljedile su Opéra Nationale u Parizu i Bečka državna opera. U rujnu 2006. prvi put je nastupio u Metropolitanu kao Barnaba u Giocondi a 2007., a već je pjevao Macbetha na premijeri istoimene opere pod ravnanjem Jamesa Levinea. U lipnju 2008. pjevao je Rigoletta na premijeri u Semperoperi u Dresdenu pod ravnanjem tadašnjeg prvog dirigenta Metropolitana Fabija Luisija i postao vodeći svjetski intepret tog krunskog lika u baritonskom repertoaru. 

Samo je po sebi razumljivo da Željko Lučić nastupa u najvećim svjetskim opernim kućama i festivalima, u novim produkcijama, s najvećim imenima iz opernog svijeta. Izdvajamo neke njegove važnije nastupe. Na Salzburškim svečanim igrama 2011. pjevao je Macbethapod ravnanjem Riccarda Mutija, to isto ljeto s njima je pjevao NabuccoU milanskoj Scali nastupio je u veljači 2011. na premijeri Tosce u režiji glasovitog Jean Luc Bondyja, te u Rigolettu i na otvorenju sezone 2012./2013. u Lohengrinu, a godinu iza kao Renato u Krabuljnom plesu i Amonasro u Aidi. U Njemačkoj operi u Berlinu pjevao je 2010. Jaga u Otellu, u Bečkoj državnoj operi 2009. Nabuccau sezoni 2010./2011. Don Carla u operi Moć sudbine, 2011./2012. Germonta u Traviati, a 2012./2013. Scarpiju u Tosci. U pariškoj Opéri u siječnju 2012. pjevao je Rigoletta. Nastupao je Rigolettou Lyric Opera u Chicagu, Simon Boccanegra i Macbethu Bavarskoj državnoj operi u Münchenu, Nabucco u Bečkoj državnoj operi, Jago u Zürichu, u Verdijevoj godini Germont u Scali, Falstaff u Frankfurtu.

Rigoletto je uloga koja je Lučiću donijela svjetsku slavu i mnoga priznanja. Bariton je portretirao ulogu Rigoletta više od 100 puta, s već spomenutim prvim nastupom 2008. godine. Samo 2011. je tu sjajnu ulogu odglumio preko 60 puta, dok će ove godine u lipnju i srpnju imati čak 14 nastupa samo u Parizu. Otada je tu ulogu obavljao u svim glavnim opernim kućama, uključujući Metropolitansku operu (čak 29 puta do 2020. godine), Teatro alla Scala, San Francisco Opera i Opéra de Paris. 

Mnogo je puta rečeno da je operno pjevanje atletska disciplina. Da bi postigao vrhunski nastup, svaki se pjevač jednostavno mora pridržavati određenih pravila. Za Lučića je prvi i najvažniji od njih vokalni odmor. Napomenuo je kako je izuzetno discipliniran zbog zaštite glasa nakon nastupa. Mogao bi potpisati autograme za svoje obožavatelje i fotografirati, ali nakon te aktivnosti u zakulisju odlazi ravno u stan ili hotel u kojem je trenutno smješten. Još jedan glavni ključ za njega svodi se na jednu vrijednost koju je naučio u svojoj karjeri, strpljenje.

"Da bi postigla bilo što u svijetu opere, pjevač mora biti vrlo strpljiv. Uvijek treba pričekati pravi trenutak, a kad dođe, zgrabite priliku s obje ruke. Ali ne prije. Kao što je Michelangelo jednom rekao - Genij je vječno strpljenje - objasnio je Lučić.