English

Merčep, Filip

Datum objave: 29.05.2017.
  • Više
  • Izvedba

Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika 2015. godine s popratnom pohvalom Cum Laude.

Još od studentskih dana, Filip je aktivno prisutan na glazbenoj sceni nastupajući na mnogim značajnijim festivalima poput PASIC u Indianapolisu, SAD, Next Generation festivalu komorne glazbe u Švicarskoj, Molyvos International Music Festivalu u Grčkoj, Dubrovačkim ljetnim igrama, Osorskim glazbenim večerima, Muzičkom biennalu Zagreb, Splitskom ljetu te mnogim drugim. Nastupao je s velikim brojem orkestara poput Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, ORF simfonijskog orkestra Beč, Puhačkog orkestra OSRH te osvojio neke od najprestižnijih nagrada: nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2015., «Ivo Vuljević» Hrvatske glazbene mladeži za najboljeg mladog glazbenika 2011., godišnju nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Dekanovu nagradu MA u Zagrebu za aktivnu koncertnu djelatnost, 2. nagradu na natjecanju «Universal marimba competition» u Belgiji, 1. nagradu na natjecanju «Boris Papandopulo» u Zagrebu te diskografsku nagradu «Porin» u kategoriji “najbolja interpretacija klasične glazbe”.

Filip Merčep posebnu važnost pridaje promoviranju hrvatske glazbe te je uvrštavanjem djela hrvatskih skladatelja u recitale održane u svijetu (Njemačka, Švicarska, Belgija, SAD…) stekao dodatnu naklonost publike.

Uz solističko djelovanje, Filip Merčep je član Sudar Percussion ansambla s kojim je u suradnji s velikim  imenima klasične i crossover glazbe punio dvorane te najznačajnije festivale zabavne i klasične glazbe u Hrvatskoj.

Kao komorni glazbenik, surađivao je u raznovrsnim glazbenim projektima  s renomiranim umjetnicima I ansamblima, a član je i Marimba kvarteta s Katarzynom Myckom, koja mu je bila prvi marimbistički uzor, a sada kolegica i mentorica. Kvartet je vrlo aktivan u Europi. Od 2015. godine je na poziv gđe. Mycke radio na International Katarzyna Mycka Marimba Academy u Hanoveru kao asistent za komornu glazbu, 2016. kao asistent na ljetnoj akademiji u Arosi, Švicarska, a u 2017. kao asistent je predavao komornu glazbu na IKMMA-i u Arcati, California.