English

Merčep, Lovro | saksofon

Datum objave: 20.05.2015.
  • Više
  • Izvedba

Lovro Merčep (Zagreb, 1990.) magistrirao je saksofon  2014. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Dragana Sremca. Paralelno sa studijem u Zagrebu studirao je na Conservatoire a rayonnement Régional u Lyonu u klasi Jean-Denis Michata, a potom na Conservatoire a rayonnement Régional u Versaillesu u klasi Vincenta Davida, gdje je boravio kao stipendist Francuske vlade.

Od akademske godine 2014./2015. studira na Konzervatoriju u Amsterdamu u klasi Arna Bornkampa kao stipendist zaklade Adris.

Laureat je brojnih državnih i međunarodnih natjecanja, među ostalima 7. međunarodnog saksofonističkog natjecanja u Novoj Gorici (Slovenija), Concours Européen de Saxophone u Gapu (Francuska) i Međunarodnog natjecanja Emona u Ljubljani.

Na 1. Međunarodnom natjecanju saksofonista Josip Nochta, održanom 2014. godine u Zagrebu osvojio je treću nagradu u konkurenciji od 50 saksofonista iz cijelog svijeta i posebnu nagradu kao jedini hrvatski natjecatelj u finalu, u kojem je nastupio uz pratnju Zagrebačke filharmonije.

Dobitnik je Rektorov i Dekanove nagrade, a za svoja postignuća u 2013. godini nagrađen je Plaketom grada Samobora.

Umjetnički surađuje s najboljim mladim hrvatskim glazbenicima u različitim komornim sastavima, nastupajući na Samoborskoj glazbenoj jeseni, Vukovarskom festivalu komorne glazbe, Danima Milka Kelemena, ciklusu Virtuoso, ciklusu koncerata Iz salona Očić i na 27. Muzičkom biennalu Zagreb.

Kao član kvarteta saksofona Ardemus nastupio je na festivalima SAX14 u glasovitoj dvorani Muziekgebouw u Amsterdamu, Holland festivalu u Royal Concertgebouw i na koncertima diljem Nizozemske.

Kao solist nastupao je uz  Hrvatski komorni orkestar, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar RTV Slovenije i Dubrovački simfonijski orkestar na Osorskim glazbenim večerima, festivalu Dani hrvatske glazbe u Beču, ciklusu Bajsić u 8, Plavom ciklusu Zagrebačke filharmonije u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog,  pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, Uroša Lajovica, Berislava Šipuša, En Shaoa i drugih.

Mladi skladatelji Gordan Tudor, Sara Glojnarić i Ana Horvat posvetili su mu svoje kompozicije koje često izvodi.