English

Ottensamer, Andreas - klarinet

Datum objave: 20.04.2018.
  • Više
  • Izvedba

Rođen 1989. godine, Andreas Ottensamer potječe iz austrougarske glazbene obitelji i rano je privučen glazbi, krečući s lekcijama klavira već sa četiri godine. U dobi od deset godina počeo je studirati violončelo na Sveučilištu za glazbenu i scensku umjetnost u Beču, da bi se 2003. godine prebacio na klarinet kod profesora Johanna Hindlerina.

Andreas Ottensamer stekao je svoje prvo orkestralno iskustvo kao zamjenik u orkestru Bečke državne opere i Bečke filharmonije i kao član Gustav Mahler Jugendorchester-a. Godine 2009. prekinuo je studij na Harvardu kako bi postao student na Akademiji Berlinskih filharmoničara. Danas je glavni klarinetist Berlinske filharmonije.

Ottensamer je osvajao prve nagrade na natjecanjima za klarinet, violončelo i klavir, a kao solist i komorni glazbenik nastupa diljem svijeta s orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Bečka filharmonija, Konzerthaus orkestar Berlin, Rotterdamska filharmonija i Kammerphilharmonie Bremen pod vodstvom dirigenata Sir Simon Rattle, Yannick Nezét-Séguin, Andris Nelsons, Pablo Heras-Casado i Alan Gilbert. Među Ottensamerovim suradnicima su  komorni glazbenici Murray ​​Perahij, Leif Ove Andsnes, Leonidas Kavakos, Janine Jansen, Sol Gabetta i Yo-Yo Ma, a zajedno s pijanistom Joséom Gallardom umjetnički je direktor Bürgenstock festivala u Švicarskoj.

U veljači 2013. Andreas Ottensamer je ušao u ekskluzivno snimateljsko partnerstvo s Deutsche Grammophonom, čime je postao prvi solo klarinetist koji je potpisao ekskluzivni ugovor s Yellow Labelom. Njegov drugi album "Brahms - mađarska veza",  osvojio je nagradu Echo Klassik za instrumentalista 2015. godine.

U veljači 2017. godine Decca Classics je objavio njegov novi album "New Era", koji sadrži glazbu Johanna i Carla Stamitza, Danzija i Mozarta.

U travnju i svibnju Ottensamer u Berlinu izvodi Carl Maria von Weberov Koncert za klarinet br.1, pod ravnanjem Mariss Jansonsa, kao i na Europakonzertu na Cipru, koji će koncert biti objavljen i na DVD-u.

Godine 2005. Andreas Ottensamer osnovao je, s ocem Ernstom i bratom Danielom, prvim klarinetistima Bečke filharmonije, klarinetski trio The Clarinotts. Deutsche Grammophon objavio je 2016. godine CD ovog trija.

Godine 2017./2018 Andreas Ottensamer nosi titule "Junge Wilde" s Konzerthausom Dortmund, "Menuhin Heritage Artist" s Gstaad Festivalom, kao i "Artist in Residence" s Kammerakademie Potsdam i sa Simfonijskim orkestrom iz Bornemoutha.