English

Nikolina Pinko dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta

Datum objave: 27.08.2013.

Mlada sopranistica nagradu je zaslužila ulogom Fiordiligi u Mozartovoj operi "Cosi fan tutte", u režiji Sally Burgess i pod ravnanjem maestra Olivera Gilmoura, premijerno izvedenoj na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama u parku Umjetničke škole.

Nagrada hrvatskog glumišta u kategoriji izuzetnog ostvarenja mladih opernih umjetnika do 30 godina dodijeljena je sopranistici Nikolini Pinko za ulogu Fiordiligi u operi "Così fan tutte" W. A. Mozarta u režiji Sally Burgess, pod dirigentskim vodstvom Olivera Gilmoura i izvedbi Dubrovačkog simfonijskog orkestra, premijerno izvedenoj na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Zagrepčanka Nikolina Pinko magistrirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi Snježane Bujanović-Stanislav. Kao polaznica brojnih seminara i glazbenih radionica usavršavala se kod priznatih profesora i glazbenika kao što su John Blakely, Helena Lazarska, Annemarie Zeller, Gerhard Zeller, Ljerka Očić, Mario Penzar i drugi. Laureat je brojnih natjecanja: Međunarodno pjevačko natjecanje Bruna Špiler 2011., Hrvatsko državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa u Sisku i u Dubrovniku 2009., Državno natjecanje komornih sastava u kategoriji trija u Opatiji 2010. Dobitnica je Top stipendije za najbolje hrvatske studente 2011./2012. godine.

Prestižnu Nagradu hrvatskog glumišta dodjeluje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika 24. studenog svake godine za najbolja ostvarenja u kazališnoj, televizijskoj i radijskoj umjetnosti.