English

Đani Kahriman Nagrada Stjepana Šuleka za izvedbu na 64. Igrama

Datum objave: 15.01.2015.

Violonistica Đana Kahriman dobitnica je Nagrade Stjepana Šuleka za 2014. godinu, za izvedbu skladbe „Četiri godišnja doba u Buenos Airesu“ za violinu i gudački orkestar Astora Piazzolle na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama. 

Nagrada Stjepana Šuleka nosi ime hrvatskog skladatelja, violinista, dirigenta i glazbenog pedagoga - svestranog glazbenika koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi 20. stoljeća, a dodjeljuje ju svake godine naizmjenično jednom mladom skladatelju i violinistu Fond Stjepana Šuleka, oživotvorujući Šulekovu želju da se podrže naši mladi i perspektivni violinisti i skladatelji.

U obrazloženju žirija, koji je donio jednoglasnu odluku, ističe se da je u izvedbi ovog vrlo zahtjevnog i relativno opsežnog djela, na završnom koncertu 64. Dubrovačkih ljetnih igara uz pratnju gudačkog komornog orkestra Hrvatske glazbene mladeži i pod ravnanjem Pavla Zajceva, izvodeći solističku dionicu mlada violinistica Đana Kahriman pokazala poznavanje i poštovanje stila Astora Piazzolle te je nastupila muzikalno, uz raznolikost tonskih boja i ugođaja. Pokazala je i visoku sviračku tehniku i sjajnu suradnju s kolegama uz koje je donijela ovo djelo.

Đana Kahriman rođena je 1989. u Dubrovniku, a violinu je počela svirati sa sedam godina u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, dok je studij violine i umjetničkog usavršavanja završila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Leonida Sorokowa, a usavršavala se na seminarima kod uglednih glazbenih pedagoga kao što su Leonid Sorokow, Goran Končar, Armin Sešek, Marina Sorokowa, Gregori Zhislin, Alexander Vinnitski, Anton Sorokow, Zahar Bron, Boris Kuschnir, Pinchas Zukermann i Viktor Tretyakov. Dobitnica je nekoliko prvih nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima, među kojima, 'Ludwig van Beethoven' u Austriji, 'Verdi Note' u Rimu i na Međunarodnom violinističkom natjecanju u Kazahstanu. Bila je solistica uz Zagrebačku filharmoniju, Sarajevsku filharmoniju, Filharmoniju grada Kaunusa, Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačke soliste, Varaždinski komorni orkestar i druge. Na nedavnom gostovanju Simfonijskog orkestra HRT u Italiji, imala je tri izvedbe violinskog koncerta Petra Iljiča Čajkovskog.

Nagrada će joj biti uručena na svečanosti u petak, 16. siječnja u Hrvatskom društvu skladatelja.