English

„Dubrovačka zrcala“ druga dramska premijera 71. Igara

Datum objave: 23.07.2020.

Drugi premijerni dramski naslov 71. Dubrovačkih ljetnih igara, peripatetička predstava bazirana na poeziji dubrovačkih baštinskih i suvremenih pjesnika Dubrovačka zrcala – tri struka lovorike, pelina i vrijesa u režiji Dore Ruždjak Podolski i Marine Pejnović prema izboru tekstova koje je napravio Hrvoje Ivanković, na programu je u ponedjeljak, 27. srpnja s početkom u 21.30 sati, a izvest će se na tri lokacije: Pustijerni, Mrtvom zvonu i Na Andriji.

- Željela sam napraviti jednu peripatetičku predstavu koja bi ujedno bila hommage čuvenom Areteju Georgija Para te Radionici za šetanje, pričanje i izmišljanje Boba Jelčića i Nataše Rajković, jer je tradicija takvih predstava duboko utkana u prostor Igara. Hrvoje Ivanković, čija je ideja da napravimo predstavu koja se temelji na poeziji dubrovačkih pjesnika, pokazao se nezamjenjivim suradnikom. Na Pustijerni imamo posvetu Milišiću, a Na Andriji Vojnoviću, dvama pjesnicima i autorima čiji je rad obilježio Dubrovnik, i onda jednu zaključnu temu, u puno ležernijem tonu na Mrtvom zvonu. Radi se dakle o tri potpuno različita žanra koje smo Marina Pejnović i ja različito i tretirali u redateljskom prosedeu. U konačnici mislim da smo dobili vrlo zanimljiv projekt koji će dubrovačka publika prepoznati kao nešto što ih se tiče i što će danas s njima rezonirati - istaknula je redateljica predstave i intendantica festivala Dora Ruždjak Podolski.

Na Pustijerni se odvija Vremenska stupica prema poeziji i fragmentima eseja Milana Milišića, dok se istovremeno pred drugom skupinom publike Na Andriji igraju Svete stijene grada moga prema fragmentima djela Iva i Luja Vojnovića, zatim Dživa Gundulića, Dživa Bunića, Miroslava Krleže, Johanna Georga Kohla i Ide von Düringsfeld. Dvije skupine publike susreću se na Mrtvom zvonu na Gomnaidi koja se izvodi prema istoimenoj pjesmi Junija Đona Palmotića te improvizacijama umjetničkog ansambla predstave. Vojnović i Milišić stoga se na neki čudan, Dubrovnikom objedinjujući način, ogledaju jedan u drugom, pa iz te uzajamnosti potječe i naziv ove predstave preuzet dijelom od Milišića (Dubrovačka zrcala urednički je naslov knjige njegovih posthumno izdanih eseja), a dijelom od Vojnovića (tri struka u posveti su Dubrovačke trilogije njegovu ocu).

- Gomnaida je na sebe preuzela ulogu komentara naše suvremenosti, govoreći doduše impersonalnim jezikom vesele apokalipse, ali čineći to iz perspektive specifično dubrovačke u kojoj se simboličko trojstvo lovorike, pelina i vrijesa, nerijetko znalo svesti samo na gorku čašu pelina. Nama današnjima koji gledamo kako se nagrđuju, pa i nepovratno uništavaju prastari dubrovački povijesni i prirodni ambijenti, kako se Grad profanira i bagatelizira za škudu stranca tuđinskoga srebra to na žalost nije teško razumjeti – ističe Hrvoje Ivanković, autor predloška.

 

Ansambl predstave čine: Doris Šarić Kukuljica, Maro Martinović, Livio Badurina, Nikša Butijer, Dražen Šivak, Iva Kraljević, Nataša Kopeč, Gloria Dubelj, Romano Nikolić, Andrej Kopčok i Lujo Kunčević. Autor glazbe je Maro Market, kostimografkinja je Duška Nešić Dražić, scenski pokret kreirao je i s glumcima uvježbao Šimun Stankov, svjetlo je oblikovao Marko Mijatović, a zvuk Maroje Kurajica.

- S Dorom Ruždjak Podolski surađujem već dugo, počela sam kao studentica, zatim njena  asistentica, a sada zajedno režiramo što mi je jako drago, posebno s obzirom na zahtjevnu situaciju ove godine. Okupljajući tim predstave, imali smo u vidu nepovoljan položaj u kojem su se samostalni umjetnici našli tijekom pandemije i htjeli smo upravo tim ljudima dati priliku da rade i sudjeluju na projektu. Nakraju smo dobili lijepi spoj mladih i kazališnih doajena – kazala je koredateljica Marina Pejnović osvrćući se na suradnju s Dorom Ruždjak Podolski na projektu.

Predstava „Dubrovačka zrcala“ odvija se pod pokroviteljstvom Hrvatske elektroprivrede, a izvodi se na tri lokacije, na način da dvije različite skupine gledatelja istovremeno okuplja na Pustijerni i Na Andriji odakle kreću prema poljani Mrtvo zvono, gdje se igra drugi dio predstave. Gledati predstavu završavaju na trećoj lokaciji, koja je zapravo bila početna onoj drugoj skupini gledatelja. Nakon premijerne izvedbe u ponedjeljak, 27. srpnja,  predstava se izvodi u još dva termina, utorak i srijedu, 28. i 29. srpnja, također u 21.30 sati.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se moli publiku da se pridržava istih.

 

foto: Marko Ercegović