English

„Dundo Maroje“ premijerno u subotu na Držićevoj

Datum objave: 06.08.2014.

Druga dramska premijera 65. Igara, Držićev „Dundo Maroje“ u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, bit će izvedena u subotu, 9. kolovoza u 21:30 sati na Držićevoj poljani, najavili su intendant i redatelj Krešimir Dolenčić, predstavnica OTP banke, donatora predstave Josipa Vodenac i članovi ansambla, na konferenciji za medije održanoj danas, 6. kolovoza u Festivalskoj palači.

- OTP banka je već dvadeset godina pokrovitelj Dubrovačkih ljetnih igara, na što smo izuzetno ponosni. Osobito nam je drago što ove godine podupiremo dramsku premijeru „Dundo Maroje“ našeg sugrađanina Marina Držića u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla - rekla je prigodom uručenja čeka za donaciju od 180.000 kuna Josipa Vodenac, direktorica Poslovnog centra Dubrovnik i južna Dalmacija OTP banke.

Remek-djelo hrvatske renesansne književnosti, komedija Marina Držića „Dundo Maroje“, jedan je od vrhunaca domaće dramske literature i briljantan tekst u kojemu autor duhovito progovara o Dubrovniku, njegovim građanima i načinu života. Veza između ove najpoznatije Držićeve komedije i Dubrovačkih ljetnih igara traje od samog početka festivala, naime, prva predstava postavljena na prvim Igrama 1950. godine bila je upravo „Dundo Maroje“ u režiji Bojana Stupice na Ljetnoj pozornici. Redatelju Krešimiru Dolenčiću ovo je pak, treće uprizorenje "Dunda Maroja". Ovu predstavu pokreće novac kao zavodljiva, opipljiva i propadljiva varijabla, a glavna transakcija odvija se na relaciji otac i sin, Maroje i Maro koji su potpomognuti svojim sposobnim i probitačnim slugama Bokčilom i Popivom. Rim kao uobičajeno mjesto radnje komada pretvoren je u neimenovani grad koji nedoljivo podsjeća na današnji Dubrovnik, a u središtu svijeta ponude i potražnje, brzih turističkih tura i ugostiteljskih objekata, sitnih lopova, prosjaka, sretnih i nesretnih ljubavnika stoji Pomet, mudar i domišljat čovjek koji može sreću okrenuti u svoju korist.

- Dundo Maroje 2014., u izvođenju ponajboljih glumaca iz pet teatara, studenata, doajena našeg glumišta, na jedinom preostalom komadiću prostora u Gradu gdje se ta komedija još može "arecitavat" pita se o očevima i djeci, o odnosu onih koji ostavljaju i što to ostavljaju u naslijeđe... Što ćemo ostaviti djeci, kakav Grad? Gdje smo danas, tko smo i što smo? Ne može se na to odgovoriti, no može se zapitati i upozoriti. Baš kao u svakoj dobroj komediji. – kazao je redatelj Krešimir Dolenčić.

Tim redatelja čine dramaturginja Mila Pavićević, suradnica za jezik Lada Čale Feldman, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Doris Kristić, suradnica za scenski pokret Valentina Turcu, Vesna Kolarec i Željka Fabijanić zadužene za oblikovanje svjetla, Willem Miličević koji potpisuje glazbu i asistent Paolo Tišljarić. Festivalski dramski ansambl čine Maro Martinović kao Dundo Maroje, Nikša Butijer u ulozi Bokčila, Filip Detelić kao Maro, Pomet Frano Mašković, Popiva Petar Leventić, Laura Ksenija Marinković, Petrunjela Srđana Šimunović, Nikša Kušelj kao Ugo Tudešak, Tripče Borko Perić, Sadi Doris Šarić Kukuljica, dok Peru igra Nika Burđelez, Negromanta Žarko Savić, a ostale uloge ostvaruju Perica Martinović, Romano Nikolić, Ivan Magud, Nikola Baće, Maro Drobnić, Siniša Ružić, Branimir Vidić – Flika, Đorđe Kukuljica, Marija Šegvić, Anđela Ramljak, Gloria Dubelj, Ivica Bago, Kazuhiiro Tamari i članovi Kazališne družine Kolarini