English

„Romeo i Giulietta“ premijerno izvedeni uz ovacije publike u Skočibuhi

Datum objave: 26.07.2014.

Priča o Romeu i Giulietti zasigurno je jedna od najvećih ljubavnih priča ikada ispričanih i ujedno jedna od najpoznatijih tragedija uopće. Priča je to o ljubavi i smrti, ali ipak ponajviše o ljubavi, onoj koja pokušava izbjeći mrežu mržnje, da bi tek u smrti preživjela i trijumfirala. „Romeo i Giulietta“ Williama Shakespearea bezvremenski su naslov kojim Igre obilježavaju 450. godišnjicu Shakespeareova rođenja, pokušavajući istražiti teme vrijednosti ljubavi i grešnosti mržnje. Na Dubrovačkim ljetnim igrama ovaj komad je prvi puta izveden 1962. u režiji Franca Zefirellija i izvedbi Old Vic Theatre Company iz Londona, a zatim ponovno 1986. u režiji Ivice Kunčevića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, a na programu se zadržao tri sezone.     

Jagoš Marković potpisuje režiju, scenografiju i izbor glazbe, adaptaciju teksta prema prijevodu Josipa Torbarine napravila je Aleksandra Glovacki, kostimografiju potpisuje Leo Kulaš, a oblikovanje svjetla Rade Stamenković. U ulogama Romea i Giuliette briljirali su Robert Budak i KristinaStevović, u ulozi Romeova oca Montecchija Žarko Savić, a Jelena Perčin kao njegova žena gospođa Montecchi, Siniša Popović u ulozi Giuliettina oca Capuletija, Nataša Janjić Lokas kao njegova žena, gospođa Capuleti, Neva Rošić kao Giulettina dadilja, Boris Svrtan kao veronski knez, Paris Dado Čosić, Mercuzio Amar Bukvić, Benvolio Ivan Glowatzky, Tebaldo Stefan Kapičić, Fratar Goran Grgić, Baltazar Andrej Dojkić, Samson Robert Bošković, Abram Matko Knešaurek i sluga Nikola Sekulo. Nestrpljivo iščekivana prva dramska premijera 65. Igara, ako je suditi po ovacijama publike i aplauzu koji nije jenjavao, ispunila je očekivanja publike.

 U „Romeu i Giulietti“ sinoć su uživali i strani posjetitelji jer je praćenje predstave bilo omogućeno preko titlova na engleskom jeziku na vlastitim ili unajmljenim mobilnim uređajima – tabletima i pametnim telefonima, uz pomoć aplikacije Vip script. Aplikacija je razvijena u suradnji Vipneta i UX Passion agencije, a svoju premijeru imala je lani na 64. Igrama.

 Nakon sinoćnje premijere, na programu su još tri izvedbe – večeras, 26. te 27. i 28. srpnja s početkom u 21:30 sati u ljetnikovcu Skočibuha. Ulaznice za sve izvedbe su rasprodane.