English

„Sjećanje na budućnost“ – drugi dio dokumentarnog filma Vedrana Benića premijerno na Igrama

Datum objave: 18.08.2019.

Nakon srpanjske projekcije prvog dijela dokumentarnog filma Grad od Igara, Igre od Grada scenarista Vedrana Benića i redatelja Lukše Benića, ostvarenog u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatske radiotelevizije, slijede i premijerne projekcije drugog dijela podnaslova Sjećanje na budućnost sutra, 19. kolovoza u Ljetnom kinu Jadran. Prva projekcija je u 21:30 sati, a druga u 22:45. Ulaz je slobodan.

Drugi dio podnaslova Sjećanje na budućnost ponajbolje opisuju Orsatove riječi iz prvog dijela Vojnovićeve Dubrovačke trilogije: „Dubrovnik plovi!... Dubrovnik opet ište pustu hrid da skrije Slobodu. Kažite nam je, oblaci!“ Od bogate povijesti živjeti se ne može, a u teatru odgovore treba dati sada i ovdje, pa autor Vedran Benić u ovom drugom dijelu dokumentarnog filma sa svojim sugovornicima traži odgovore na pitanja: Mogu li i kako Igre odgovoriti izazovima sadašnjice? Postoji li i gdje je nova teatarska pusta hrid na kojoj bi Igre sakrile svoju slobodu za narednih sedamdeset godina? Kroz razmišljanja relevantnih sugovornika drugi dio, dakle, traga za odgovorom ili makar dijelom odgovora na jednostavno, ali ključno pitanje – kako dalje?

Prvi dio naziva Prvih sedam desetljeća premijerno je prikazan na Igrama 14. srpnja, a zbog iznimnog interesa publike, film je također imao dvije projekcije istu večer, a odmah potom prikazan je i na Hrvatskoj televiziji. Scenarist oba dijela filma je Vedran Benić, snimatelj i montažer Dominik Miljak, a redatelj Lukša Benić.