English

„Stari dubrovački govor nazbilj“ privukao brojnu publiku

Datum objave: 08.08.2014.

Predstavljanje knjige Ivane Lovrić Jović „O starome dubrovačkom govoru nazbilj“ s podnaslovom „Jezična analiza dubrovačkih frančezarija“ u izdanju Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu, održano je pred brojnom publikom sinoć, 7. kolovoza u atriju palače Sponza.

Ovo vrijedno izdanje koje se bavi dubrovačkim govorom iz razdoblja 18. stoljeća, o čemu do sada nije bilo sustavnijega opisa, predstavili su ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Zagreb dr. sc. Željko Jozić, urednica izdanja, dr. sc. Sanja Perić,  dr. sc. Katja Bakija i na kraju sama autorica dr. sc. Ivana Lovrić Jović koja je pozvala sve Dubrovčane i Dubrovkinje da govore svoj govor prirodno i da ne budu previše autokorektni jer se tako gubi prirodnost dodavši kako smatra da je vrijeme da se napravi rječnik suvremenog dubrovačkog govora. Predstavljanje knjige obogatio je nastup Kazališne družine Kolarin koja je izvela ulomak iz frančezarija i iz „Matrimonija“ autora Josipa Lovrića poznatijeg kao Jozo Lovrić Jadrijev, inače oca autorice knjige.

O vrijednosti ovog izdanja svjedoči činjenica da zadnji objavljeni rad na temu dubrovačkog govora pripada sredini prošlog stoljeća i to autorima koji su iscrpno analizirali Držićev i Gundulićev jezik te jezik Ranjinina zbornika što se odnosi na razdoblje do 17. stoljeća, dok za govor 18. stoljeća, kojim se bavi ova knjiga, nije bilo sustavnijega opisa. Ivani Lovrić Jović za istraživanje su poslužile dubrovačke frančezarije, lokalizacije Molièreovih komedija na jezik običnog dubrovačkog puka onoga vremena.

Ivana Lovrić Jović u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu djeluje kao znanstvena novakinja posljednjih 16 godina, a knjiga je izrasla iz njezina doktorskog rada (obranjenoga 2011.), od kojega je nešto šira. Kao znanstvenik IHJJ-a bavi se poviješću hrvatskoga jezika, dubrovačkim govorom i talijanskim utjecajem. 

Sponza