English

„Vidi kako Lokrum pere zube“ premijerno na Igrama 12. srpnja

Datum objave: 06.07.2023.

Prva dramska premijera na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama, Vidi kako Lokrum pere zube u režiji Paola Tišljarića, koprodukcija je Dubrovačkih ljetnih igara i Kazališta Marina Držića, nastala prema istoimenom romanu Ivane Lovrić Jović, a na programu je od 12. do 14. srpnja na otoku Lokrumu, pod pokroviteljstvom Hrvatske elektroprivrede. Razgovorom o predstavi koji je moderirao pomoćnik intendantice za dramski program Saša Božić, redatelj Paolo Tišljarić i glumice Marija Šegvić, Sandra Lončarić, Mirej Stanić i Anja Đurinović predstavili su jutros ovaj premijerni naslov na taraci restorana Arsenal u Gradskoj kavani.

Paolo Tisljaric 

“Sretan sam što danas predstavljamo predstavu koja je za ansambl Kazališta Marina Držića jedna svojevrsna prekretnica u smislu suvremenog, rekao bih „dubrovačkog“ repertoara jer Ivanin roman, koliko je dubrovački, toliko je i općenit, a to je obilježje dobrih romana. Prošlo ljeto dok sam čitao ovaj roman stalno su mi dolazile suze na oči, a čini mi se dok radimo na predstavi da na svakoj probi svi malo suzimo. Suradnja s Ivanom bila je jako ugodna, ali bila je to i izazovna situacija jer je ona napisala roman o svojoj obitelji u kojem je podijelila vrlo intimne stvari i progovorila o svemu što nas boli u našim obiteljima, o čemu ne želimo govoriti i sve je to upakirala u jedan gusti, visoki stil koji možda nije za svačiji ukus, ali mislim da svakog može dotaknuti. Probe su pri kraju, završavamo ih nevjerojatno mirno, u nekoj dobroj atmosferi.“ zaključio je Tišljarić.

pressicaVKLPZ 

U romanu Vidi kako Lokrum pere zube, autorica Ivana Lovrić Jović progovara o vlastitom odrastanju, posebice o djetinjstvu s ocem i bez njega. Vrijeme zbivanja razmješteno je i uz faktografski, djelo ima i povremeni fikcionalni karakter. Roman je objavljen 2021. i po prvi put će se uprizoriti upravo na 74. Igrama. 

Uz redatelja Paola Tišljarića, autorski tim čine: dramaturginja Marijana Fumić, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Ana Mikulić, oblikovatelj svjetla Marko Mijatović, autor glazbe i oblikovatelj zvuka Žarko Dragojević, oblikovatelj video projekcija Miran Brautović, asistentica scenografkinje Nikolina Kuzmić, asistentica kostimografije Petra Andrić, suradnik za glazbu i obrade gitarskih songova Bojan Beribaka i inspicijentica Anita Bubalo.

 glumice Anja Đurinović_Sandra Lončarić i Marija Šegvić

Glumica Marija Šegvić utjelovit će ulogu Antice, Sandra Lončarić glumi njezinu majku Lunette, Mirej Stanić u predstavi je Antičina baka Anne, dok Anja Đurinović glumi kćer Nušu, a Perica MartinovićNika LasićBoris Matić te Bojan Beribaka članovi su kora.

Paolo Tišljarić rođen je 13. prosinca 1991. u Zagrebu. Godine 2017. stječe titulu Magistar kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Dosad je postavio niz kazališnih predstava, a sudjelovao je i pri organizaciji brojnih događanja te produkciji više od 50 profesionalnih kazališnih, kulturno-umjetničkih i drugih programa. Pod njegova autorska djela spada i Orašar Lade Kaštelan prema E. T. A. Hoffmannu u HNK u Varaždinu, Nora Henrika Ibsena u produkciji GK Joza Ivakić i Kazališta Marina Držića, Krijesnice Tene Štivičić u Kazalištu Marina Držića, Maškarate ispod kuplja Iva Vojnovića u Kazalištu Marina Držića te mnoge druge. Dobitnik je skupne nagrade Orlando u sezoni 2015./2016. za predstavu Othello, u režiji Ivice Boban, i od studenog 2018. ravnatelj je Kazališta Marina Držića u Dubrovniku.

Predstava Vidi kako Lokrum pere zube na programu je 74. Dubrovačkih ljetnih igara od 12. do 14. srpnja, a ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30. Podsjećamo, ove festivalske sezone ponovno je omogućen popust od 30% za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije na ulaznice za sve izvedbe uz predočenje osobne iskaznice i to isključivo na lokalnoj prodaji Dubrovačkih ljetnih igara. Isto tako, stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti dodatnih 10% popusta pri plaćanju Mastercard® karticom, što osigurava jedinstven popust od 40%. Navedeni popust primjenjiv je na maksimalno 2 ulaznice po izvedbi.

Kupnjom ulaznica za dvije dramske, odnosno tri glazbene izvedbe, ostvaruje se gratis ulaznica za jedan reprizni dramski, odnosno glazbeni program po izboru, a studenti uz predočenje X-ice ili ISIC-međunarodne studentske iskaznice mogu ostvariti popust od 10% na maksimalno dvije ulaznice po izvedbi. Jednodnevni DU PASS kupcima omogućuje 10% popusta, trodnevni 30% te sedmodnevni 50% za dvije ulaznice po izvedbi. Uz kupnju ulaznica Mastercard® karticama online ili na blagajni ostvaruje se 10% popusta, a za iznose iznad 70 € omogućeno je obročno plaćanje.