English

25. Nagrada hrvatskog glumišta - produkcije 68. Dubrovačkih ljetnih igara nominirane u 5 kategorija

Datum objave: 09.11.2017.

Na konferenciji za medije u HDDU u Zagrebu u četvrtak, 9. studenog objavljena su imena nominiranih umjetnika u svim kategorijama za jubilarnu 25. Nagradu hrvatskog glumišta, čija će se dodjela održati 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravan televizijski prijenos na HRT-u.

Za najbolju predstavu u cjelini – DRAMA nominirana je predstava Marin Držić - Viktorija od neprijatelja Hrvoja Ivankovića i Ivice Boban koja je u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla premijerno prikazana 20. kolovoza 2017. u parku Umjetničke škole Luka Sorkočević na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama. Za najbolje redateljsko  ostvarenje – DRAMA nominirana je Ivica Boban za režiju spomenute predstave dok su za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nominirani Hrvoje Ivanković za dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivica Boban za dramaturšku obradu teksta iste predstave.

Za najbolju predstavu u cjelini – OPERA nominiran je Orlando Georga Friedricha Händela pod dirigentskim vodstvom Davida Batesa i u režiji Jánosa Szikore, premijerno izveden 28. srpnja 2017. u klaustru benediktinskog samostana na otoku Lokrumu na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama. Za najbolja umjetnička ostvarenja – OPERA, ženska uloga, nominirana je Ivana Lazar za ulogu Angelice u spomenutoj operi.

Nagrada hrvatskog glumišta godišnja je i najznačajnija nagrada koju od 1993. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u području kazališne, televizijske i radijske umjetnosti. Sve nominacije za ovogodišnju dodjelu nagrada dostupne su ovdje.  

Dubrovačke ljetne igre čestitaju svim kazališnim kućama i umjetnicima na ostvarenim nominacijama, uz posebne čestitke intendantici Igara Dori Ruždjak Podolski čija je predstava Črna mati zemla u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih osvojila više nominacija, uključujući i onu za najbolju predstavu u cjelini te za najbolje redateljsko ostvarenje. Ističemo i čestitke Branimiru Vidiću Fliki koji je za ulogu Skupa u predstavi Skup Marina Držića u režiji Ivice Kunčevića i produkciji Kazališta Marina Držića nominiran za najbolju glavnu mušku ulogu.