English

Aylen Pritchin i Maxim Emelyanychev sutra u atriju Kneževa dvora

Datum objave: 03.08.2023.

Iznimni ruski glazbenici, violinist Aylen Pritchin i pijanist Maxim Emelyanychev, nastupit će sutra, 4. kolovoza u atriju Kneževa dvora s početkom u 21:30, izvodeći skladbe Franza Schuberta, Sergeja Prokofjeva, Antonína Dvořáka i Edvarda Griega.

Koncert će započeti Sonatinom br. 1 za violinu i klavir u D-duru, op. 137/1, D 384 Franza Petera Schuberta, poznatog ponajprije kao skladatelja solo-pjesama koji je svoje sonate za violinu pisao u čast Mozartu. Program će nastaviti Sonatom za violinu i klavir u D-duru, br. 2, op. 94a Sergeja Prokofjeva, inspiriranom francuskim flautistom Georgesom Barrèreom te kasnije prerađenom u sonatu za violinu. Djelo Romanca, op. 11, minijatura koju je napisao Antonín Dvořák preradivši polagani stavak neobjavljenoga gudačkog kvarteta predstavit će sljedeće, a nastup će zaokružiti izvedbom Sonata za violinu i klavir br. 3 u c-molu, op. 45 Edvarda Griega, njegovom posljednjom komornom skladbom za koju je rekao da otvara nove horizonte.

Maxim Emelyanychev je i pijanist i šef-dirigent Škotskog komornog orkestra i orkestra Il Pomo d’Oro. Nedugo nakon dirigentskog debija u dobi od 12 godina, pozvan je da dirigira brojnim međunarodnim baroknim i simfonijskim orkestrima u Rusiji. Dobitinik je prestižne ruske nagrade Zlatna maska za izvedbu na čembalu u Figarovom piru u produkciji Permske opere pod ravnanjem Teodora Currentzisa (Sony Classical), a albumi koje je snimao s orkestrima kojima je šef-dirigent također su osvajali prestižne nagrade. Emelyanychev je 2019. dobio nagradu Mladi talent koju dodjeljuje glazbena sekcija udruge Critics’ Circle, britanske nacionalne udruge kritičara. Iste godine dodijeljena mu je Međunarodna operna nagrada u kategoriji glazbenika u usponu. Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupio je 2018. godine kada je dirigirao izvedbu Mozartove Velike mise i pritom oduševio festivalsku publiku, a ovom prigodom nastupit će kao pijanist uz ruskog kolegu violinista, Aylena Pritchina koji je posljednjih godina stekao status jedne od najzanimljivijih i najsvestranijih zvijezda u usponu na međunarodnoj glazbenoj sceni. Pritchin je 2014. godine osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Long-Thibaud, a laureat je i međunarodnih violinističkih natjecanja. Nastupao je diljem svijeta u mnogim prestižnim dvoranama te kao solist nastupao s brojnim renomiranim orkestrima. U sezoni 2022./2023. ističe se njegov debi sa Škotskim komornim orkestrom u Edinburghu i Glasgowu pod ravnanjem Maxima Emelyanycheva. Na azijskoj turneji ostvaruje još dva debija, sa Simfonijskim orkestrom iz Hirošime pod dirigentskom palicom Christiana Arminga i Sinfoniettom iz Hong Konga i Yip Wing-sie. Aylen Pritchin predaje na Kraljevskom konzervatoriju u Antwerpenu i na Akademiji Robert Schumann u Düsseldorfu.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.

Fotografija (c) Andrej Grilc