English

Balet Ponos i predrasude ovog vikenda na Gradcu

Datum objave: 21.07.2022.

Baletno djelo Ponos i predrasude, nastalo prema istoimenom kultnom klasiku Jane Austen, čiju koreografiju i režiju potpisuje međunarodni baletni umjetnik suvremenog stila Leo Mujić, izvest će Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, u subotu i nedjelju, 23. i 24. srpnja u parku Gradac u 21:30 sati.

– Uopće nisam mogao ovdje zamisliti ovu kišnu, englesku, zelenu priču budući da je za mene Dubrovnik predstavnik antike i bijelog kamena, ali je intedantica Dora Ruždjak Podolski držala da je to nešto jako dobro i bila je u pravu. Ono što je jako važno u ambijentalnom teatru jest činjenica da ga se ne smije tretirati kao običan teatar. Inače, nisam pobornik gradnje četiri crna zida pored jednog fantastičnog parka prirode s pogledom na more i užitkom vjetra koji dolazi s te iste strane, stoga pokušavamo oplemeniti tu prirodu, dati identitet predstavi uz zadržavanje svih najvažnijih stvari. Iako je predrežiranje bilo dosta komplicirano, bilo je prijeko potrebno. Mislim da je ovo sjajan potez uprave Dubrovačkih ljetnih igara i intendantice Dore Ruždjak Podolski, a cjelokupan produkcijski tim koji nas je dočekao je izvrstan. Priča se vratila kući, u zelenilo i park, a umjetnici su jako uzbuđeni zbog te promjene. Bit će drugačije, ali na kraju krajeva to nije film, to je živi teatar i to je trenutak – istaknuo je redatelj Leo Mujić.

 PONOS I PREDRASUDE (C) MARA BRATOŠ

Neoromantični balet Ponos i predrasude na odabranu glazbu engleskih skladatelja različitih generacija u dva dijela donosi priču o slobodoumnoj, inteligentnoj, simpatičnoj i toploj Elizabeth Bennet te kruto gordom aristokratu Darcyju. Iz želje gospođe Bennet da uda sve svoje kćeri kako bi osigurala budućnost obiteljskog imanja buja čitav niz odnosa, spletki i afera, pri čemu se progovara o vječnoj priči o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama, herojima te ponosu i predrasudama.

Uz Mujića, autorski tim čine dramaturg Bálint Rauscher koji je sudjelovao i u odabiru glazbe, scenograf Stefano Katunar s asistenticom Aleksandrom Anom Buković, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović s asistenticom Mijom Rejc Prajninger, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek te oblikovatelj zvuka Svebor Zgurić. Asistentica koreografa je Suzana Bačić, baletna majstorica Milka Bartolović, glazbena voditeljica Ljudmila Šumarova, a glazbeni korepetitor Teo Visintin.

 PONOS I PREDRASUDE (C) HNK

Leo Mujić priznati je međunarodni baletni umjetnik koji se poslije uspješne plesačke karijere ostvarene na različitim europskim i svjetskim pozornicama posvetio koreografskom radu. Svoja baletna djela, za koja često sam piše libreta te bira glazbu postavio je na mnogim baletnim pozornicama, predstavljajući se kao autor zanimljiva suvremenog stila u kojemu spretno kombinira moderan, klasičan i neoklasičan baletni izraz. Koreografirao je i režirao predstavu Ana Karenjina prema slavnom romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja, Gospoda Glembajevi prema dramskom predlošku Miroslava Krleže, kraće baletno autorsko djelo Idi vidi na glazbu Johanna Sebastiana Bacha i druge, a dubrovačkoj publici predstavio se 2014. godine s Opasnim vezama, prvom baletnom premijerom na Igrama. 

Ulaznice za baletnu predstavu dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.