English

Baletni diptih Edwarda Cluga na Boškovićevoj poljani

Datum objave: 12.07.2015.

Plesni solo „Rekvijem za dvije stolice“ Edward Clug napravio je po narudžbi nizozemske plesne skupine Station Zuid za uglednog slovenskog plesača Christiana Guerematchija koji već niz godina stvara u Nizozemskoj,  a upotrijebio je isključivo autentično Mozartovo djelo do osmog takta „Lacrimose“. Neuobičajeno uprizorenje Mozartova „Rekvijema“ smješteno je u boksački ring, a svojom je ezoteričnošću i pročišćenom ekspresivnošću značajno suvremeno djelo, koje prožimaju brojne životne suprotnosti i moglo bi se nazvati plesnom monodramom za plesača. Nakon „Rekvijema“, baletni ansambl Slovenskog narodnog gledališča Maribor izvest će „Stabat mater“ prema Pergolesijevom djelu koje prikazuje patnje Majke Božje u trenucima dok na križ razapinju njezinog sina Isusa. Clug je napravio koreografski prijevod vlastitog doživljaja ove sakralne glazbe, fasciniran čistoćom, jednostavnošću i momentima neočekivanih radosnih usklika, koji nisu odraz patnje već „posljedica“ nade.

Plesač i koreograf, Edward Clug ujedno je i umjetnički direktor Baleta SNG Maribor, a u proteklom desetljeću pozornost inozemne publike privlači osebujnim koreografskim stilom, a mariborskom baletnom ansamblu osigurava istaknuto mjesto na međunarodnoj baletnoj sceni. Za svoje koreografije osvojio je brojne međunarodne nagrade na natjecanjima i festivalima, a lani ga je međunarodni plesni magazin Tanz proglasio nadom godine u području koreografije.

Festivalska publika tako će nakon dvije izvedbe baleta „Opasne veze“, već na samom početku 66. Igra imati priliku uživati u čak dva baleta ovog proslavljenog koreografa. Ulaznice su dostupne online na www.dubrovnik-festival.hr te na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, Multimedijalnom centru Visia i u Kulturno-informativnom centru u Luži.