English

Bersa i suvremenici u Kabogi

Datum objave: 10.05.2019.

Nakon Zagreba, Zadra i Beča, Zagrebački gitaristički kvartet i glumac Duško Modrinić ispričati će Bersinu životnu priču u njegovom rodnom Dubrovniku. Program Bersa i suvremenici održat će se u nastavku suradnje zaklade Caboga Stiftung, Dubrovačke baštine te Dubrovačkih ljetnih igara, u subotu 18. svibnja s početkom u 20 sati u ljetnikovcu Bunić-Kaboga.

Uz Bersina djela: Po načinu starih - Airs de ballet, Bizarna serenada, Notturno i Mélancolie u obradi Melite Ivković, na programu će biti i skladbe Mauricea Ravela i Claudea Debussyja također u obradi ove glazbenicete dijelovi baleta Manuela de Falle koje je obradioFrane Verbanac. Inače,baleti Manuela de Falle smatraju se najsuptilnijom stilizacijom flamenca u koncertnom repertoaru i uzimaju se kao referenca svih budućih spojeva takve vrste. Stihove Blagoja Berse interpretirat će glumac Duško Modrinić.

Zagrebacki gitaristicki kvartet 

Zagrebački gitaristički kvartet nastao je 1990. godine, kada je profesor Ante Čagalj, vrstan gitaristički pedagog i umjetnički voditelj, u tom ansamblu okupio svoje ponajbolje učenike. Nakon nekoliko promjena sastava, Kvartet se ustalio u sadašnjoj postavi: Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac. Intenzivno nastupajući u trideset zemalja na četiri kontinenta - SAD, Kanada, Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička Republika, Ujedinjeni Arapski Emirati - te u brojnim europskim prijestolnicama glazbe kao što su London, Pariz, Barcelona, Rim, Milano, Firenca, Trst, Stockholm, Kopenhagen, Bruxelles, Prag, Bratislava, Beč, Graz, Ljubljana, Maribor, Sarajevo - ansambl se s uspjehom iskušao i na nekoliko prestižnih međunarodnih natjecanja, a na trima je bio apsolutni pobjednik: osvojio je prve nagrade u Tortoni (Italija, 1996.) i Viareggiu (Italija, 1998.), te Grand Prix u Przemyślu (Poljska, 1998.), nakon čega je Zbigniew Dubiella u časopisu Swiat Gitary objavio: Već dugo godina nisam čuo nešto tako uzbudljivo... nakon njihove izvedbe, sve što možete učiniti jest izaći i povikati: Viva guitarra! Na Varaždinskim baroknim večerima Kvartet je 1998. godine osvojio nagradu Ivan Lukačić za najbolju festivalsku izvedbu.

Ulaznice po cijeni od 180 kuna, na koju se stanovnicima Dubrovačko-neretvanske županije odobrava 30 % popusta, dostupne su na blagajni Igara u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena radnim danima od 10 do 18 sati. Ulaznica uključuje i prijevoz autobusom koji će u subotu u 19.30 sati krenuti sa stanice na Pilama uz zaustavljanje na autobusnoj stanici u Vukovarskoj ulici.