English

Dojmljiv gitaristički recital Krešimira Bedeka

Datum objave: 27.07.2023.

Gitarističkim recitalom virtuoznog Krešimira Bedeka nastavio se sinoć, 26. srpnja u atriju Kneževa dvora, šarolik glazbeni program 74. Dubrovačkih ljetnih igara. Sudeći po pljesku kojim je nagradila umjetnika, festivalskoj publici svidio se pomno osmišljen program koncerta koji je uključivao i praizvedbu djela Sonatni stavak za gitaru hrvatskog skladatelja Ivana Josipa Skendera.

Osmišljen da prezentira gitaru kao klasični i kao španjolski instrument, osobito u prvom djelu skrojenom samo od skladbi španjolskih i katalonskih kompozitora, sinoćnji program savršeno je izložio virtuoznost i muzikalnost gitarista Krešimira Bedeka. Temperamentan, flamencom obojen uvod u recital bila je skladba posvećena ocu klasične gitare Franciscu Tárregi, Hommage à Tárrega, op. 69, iz pera Joaquína Turine, a već je prvim trzajima žice Bedek odredio virtuozni ton večeri. Fernando Sor, jedan od najbitnijih skladatelja ranog romantizma našao se na sinoćnjem repertoaru s djelom Velika sonata u C-duru, op. 22, na koje se naslanjaju Varijacije na Sorov Opus 15a Miguela Llobeta, također velikog imena gitarizma i studenta ranije spomenutoga Tárrege. Bedek je drugi dio koncerta isprepleo s prvim kroz posvetu legendarnom Andrésu Segoviji koji je naručivao nova, originalna suvremena djela za gitaru i time pomogao stvaranju prave glazbene riznice, katkad revidirajući note koje bi dobio, kao što je bio slučaj s prvom skladbom predstavljenom ove večeri. Meksičkog skladatelja Manuela Poncea upravo je Segovia potaknuo da napiše sonatinu čisto španjolskog karaktera te je njegova Sonatina Meridional oduševila dubrovačku publiku zavodljivim folklornim i impresionističkim stilom. Vrhunac večeri donio je praizvedbu djela Sonatni stavak za gitaru hrvatskog skladatelja Ivana Josipa Skendera, zapravo prvog stavka planirane veće četverostavačne Sonate za gitaru u kojoj se skladatelj „poigrava klasičnom formom sonate.“ Ovo je djelo nastalo na narudžbu upravo Krešimira Bedeka čija je posebna umjetnička intencija promicanje novih i rijetko izvođenih skladbi. Posljednja skladba recitala bila je Sonata, op. 47 Alberta Ginastere, jedno od najutjecajnijih i najbitnijih djela za gitaru 20. stoljeća, uvrštena na program povodom četrdesete obljetnice Ginasterine smrti. Kraj večeri donio je Tárregin misteriozni i strastveni Capricho Árabe, glazbeni dodatak u zahvalu entuzijastičnoj publici i glasnom pljesku.

Renomirani bas-bariton Marko Mimica i pijanist Marcos Madrigal sljedeći su glazbenici koji će u sklopu 74. Dubrovačkih ljetnih igara nastupiti u atriju Kneževa dvora. Ulaznice za koncert koji je na rasporedu sutra, 28. srpnja u 21:30 dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.