English

Fazil Say, pijanist koji svojim umijećem osvaja srca publike, sutra u Dvoru

Datum objave: 28.07.2022.

Svjetski poznati pijanist Fazil Say će sutra, 29. srpnja u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora za festivalsku publiku izvesti Goldbergove varijacije Johanna Sebastiana Bacha te vlastiti program Á la carte.

Okosnicu Sayevog programa čini Bachova skladba za klavir izvorno nazvana Arija s trideset varijacija, no poznatija pod nazivom Goldbergove varijacije. Objavljena 1741. godine kao četvrti dio ciklusa Vježbi za klavir, za skladbu je vezana apokrifna priča koja kaže kako je Johann Goldberg, kućni čembalist ruskog veleposlanika na dvoru Saske grofa Keyserlingka, izvodio ove varijacije kada grof nije mogao spavati. Koje god porijeklo njezinog imena bilo, pomno složena skladba sastoji se od 30 različitih varijacija na istu temu, počevši od Arije, koja se kroz različite glazbene tehnike transformira i na kraju vraća s potpuno drugačijim osjećajem od prvog slušanja. Nakon toga slijedi recital Á la carte, vlastiti program s kojim će pijanist prozvan genijem u francuskom Le Figaru, iznenaditi publiku, na što uostalom upućuje i sam naziv. Sayev je široki repertoar inače posvećen, osim Bachovim, djelima Händela, Beethovena i Schuberta, dotiče se i francuskih skladatelja Couperina te Debussyja, a izvodi i vlastite skladbe.

Turski pijanist Fazıl Say već više od 25 godina svojim pijanističkim majstorstvom osvaja publiku i kritiku na način koji je postao rijetkost u strogo strukturiranom svijetu klasične glazbe. Njegovi su koncerti nešto sasvim drukčije: neposredniji su, otvoreniji, uzbudljiviji. Ukratko, diraju u srž. Od samih početaka karijere nastupa s brojnim renomiranim američkim i europskim orkestrima i dirigentima, gradeći raznolik repertoar u rasponu od Bacha do bečke klasike, romantizma i suvremene glazbe, uključujući i vlastite skladbe za klavir. Ostvario je nebrojene nastupe na svim kontinentima, a nastupa i kao komorni glazbenik. S violinisticom Patricijom Kopačinskom čini vrhunski duo, a uz to valja istaknuti i suradnje s Maksimom Vengerovim, Kvartetom Minetti, Nicolasom Altstaedtom i Marianne Crebassom.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9 do 21.30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.