English

Glava lava vraća se na igralište pod Minčetom

Datum objave: 26.07.2022.

Prošlogodišnja premijera i nagrađena dramska predstava Glava lava u režiji Aide Bukvić nastala prema istoimenom romanu Ivana Salečića i ovoga je ljeta dio festivalskog programa, a na igralištu ispod Minčete igrat će od utorka do petka, 26. do 29. srpnja. Prva izvedba, 26. srpnja održat će se u 22 sata, a ostale izvedbe u 21:30 sati.

Glava lava progovara o Dubrovniku kao mjestu sudara bremenite povijesti i burleskne tranzicije. Autor isprepliće dvije priče, o suvremenom Dubrovniku, kao i onom iz prošlih vremena, s naglaskom na povijesti obitelji Gundulić. Salečić je kreirao jedinstvenu romanesknu cjelinu u kojoj sužive fikcija i fakcija, a predodžbe o veličajnoj prošlosti razbijaju se o surove zidine svakodnevice. Recentne gorko-humoristične peripetije oko kupovine i restauracije stana u staroj gradskoj jezgri nadopunjuju se zavodljivom i zanimljivom poviješću Grada nad kojim lebdi zloguki usud Velike trešnje. Sjajna glumačka imena koja čine Festivalski dramski ansambl Glave lava su: Amar Bukvić u ulozi Ivana, Iva Kraljević kao Vanja, Jadranka Đokić kao Laima i Nika Gundulić, Dražen Šivak kao Šeh, Branimir Vidić Flika kao Nikša, Doris Šarić Kukuljica u ulogama Profesorice i Luce, Šiška Dživova Gundulića igrat će Romano Nikolić, Mata Dživova Gundulića Marin Klišmanić, Katu Gloria Dubelj te Dživu Gundulićevu Veronika Mach. Predstava je dobila Nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara. Ostvarene su i tri nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta koje su pripale Maru Martinoviću za ulogu Dživa Gundulića u kategoriji sporedne muške uloge, Gloriji Dubelj za ulogu Kate i to za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame te dramaturginji Marijani Fumić za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst, najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave.

Aida Bukvić rođena je u Zagrebu gdje je završila Klasičnu gimnaziju te kazališnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Za diplomsku predstavu Klupko Pere Budaka nagrađena je na Danima satire 1999. godine, a iste je godine predstava bila nominirano za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju predstavu u cjelini. Od tada pa do danas režira više od trideset predstava u Hrvatskoj i BiH. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu je redovita profesorica na Odsjeku glume. Glava lava joj je prvi redateljski projekt na Dubrovačkim ljetnim igrama, a uz nju dio autorskog tima su dramaturginja Marijana Fumić, scenograf Ivo Knezović i njegov asistent zaslužan i za slikarske radove Pietro Boban te autor kiparskih radova Timo Škrlec. Za scenski pokret zadužena je Blaženka Kovač-Carić, kostimografkinja je Mirjana Zagorec, svjetla oblikuje Martin Šatović dok je autor glazbe Maro Market. Predstava je premijerno održana 20. kolovoza 2021., a prikazuje se s titlovima na engleskom jeziku.

Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.