English

Glazbeni minimalizam u izvedbi pijanista Bojana Gorišeka

Datum objave: 25.07.2014.

Vodeći slovenski pijanist u domeni suvremene klasične glazbe Bojan Gorišek izvest će skladbe Erika Satiea i Philipa Glassa u sklopu Vip programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara, u subotu, 26. srpnja u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora. 

Svoju popularnost Gorišek možda najviše i duguje kompletnom klavirskom opusu (10 CD-ova) francuskog skladatelja s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće Erika Satiea, kojeg je snimio za nizozemsku diskografsku kuću Blaricum Music Group. Ove snimke – smatrane jednima od najboljih uopće u ovome žanru – predstavljaju najpotpuniji pregled glasovirskih skladbi ovog skladatelja čije su inovacije u najvećoj mjeri utjecale na avangardne glazbene smjerove 20. stoljeća. Gorišek će u Dvoru izvesti njegove Gnossienne 1, 4 i 5, koje, iako u minimalističkom stilu, imaju dodatak ornamenata koji skladbama daju orijentalni osjećaj. Na repertoaru su skladbe još jednog glazbenog minimaliste, američkog skladatelja druge polovice 20. stoljeća Philipa Glassa. Gorišek će izvesti njegove Metamorphosis 2, 3 i 4 i tri Etudes.

Nakon što je diplomirao na Ljubljanskoj glazbenoj akademiji, Gorišek se usavršavao u Kölnu kod Herberta Hencka, jednog od najvećih europskih autoriteta za suvremenu glasovirsku glazbu, a nastupao je na koncertnim podijima diljem svijeta, uključujući i Musikverein u Beču, Operu Comique u Parizu, Kennedy Center u Washingtonu, Teatro Colon u Bogoti i dr. Među brojnim priznanjima koje je Gorišek osvojio su Nagrada Golden Bird te najprestižnija slovenska nagrada za kreativnost u domeni glazbe, Nagrada Fondacije Prešern. Bojan Gorišek djeluje kao profesor komorne glazbe na Ljubljanskoj glazbenoj akademiji, te redovito održava recitale diljem svijeta.