English

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta 2021.

Datum objave: 11.11.2021.

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je danas, 11. studenog 2021. godine nominacije za Nagradu hrvatskog glumišta, a Dubrovačke ljetne igre svoje predstavnike ove godine imaju u tri kategorije.

U kategoriji sporedne muške uloge nominiran je Maro Martinović za ulogu Dživa Gundulića u predstavi “Glava lava“ Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić.

„Maro Martinović kao Ivan Gundulić, dubrovački pjesnik baroka, izvrsno je nijansirao sve strepnje, nesigurnosti i tjeskobe pisca koji živi posljednje dane svog života, odbačenog od svog oca kao trogodišnje dijete, koji predosjeća nadolazeću osobnu smrt ali i društvenu smrt svojih nasljednika, jednako nesposoban pokazati svoju ljubav kao i imenjak mu Ivan Salečić. Ivan Gundulić, pjesnik slobode, kako je to pokazao Maro Martinović, upravo se svoje slobode najviše bojao.“ – Marina Zec-Miović za Kazalište.hr

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame nominirana je Gloria Dubelj za, kako je u svojoj kritici za Jutarnji list istaknuo Tomislav Čadež, „s mnogo energije, a suzdržano, odajući unutarnji život jednostavan i rastrzan“, odigranu ulogu Kate, također u predstavi “Glava lava”.

Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nominirana je Marijana Fumić za adaptaciju romana “Glava lava” Ivana Salečića i za dramaturgiju istoimene predstave, premijerno izvedene u kolovozu ove godine na igralištu ispod Minčete u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

„Roman obiluje dijalozima, no oni sami po sebi ne nose dramu niti su teatarski mišljeni. Marijana Fumić uspjela je sve te zapreke svladati i donijela je za scenu izvanredan predložak, sastavljen od niza kratkih i efektnih prizora s poantom, pri čemu je radnju iz 17. stoljeća sama dijalogizirala i uobličila.“ – Tomislav Čadež za Jutarnji list

Čestitamo svim nominiranima, a posebne čestitke upućujemo Ivici Kunčeviću, kazališnom redatelju i bivšem ravnatelju dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara, kojemu Upravni odbor Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Žiri za dramu dodjeljuje nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje, kao i Dori Ruždjak Podolski, intendantici Igara, na dvije nominacije.