English

Igrama dodijeljena EFFE oznaka

Datum objave: 05.05.2017.

715 festivala iz 39 zemalja dobilo je EFFE Label 2017.-2018. oznaku koja se dodjeljuje iznimnim europskim festivalima. Međunarodni ocjenjivački sud predvođen sir Jonathanom Millsom objavio je 4. svibnja nositelje oznaka za 2017.-2018., a Dubrovačke ljetne igre su među 18 hrvatskih festivala dobitnika oznake, uz sljedeće obrazloženje:

„Festival ispunjava očekivanja u pogledu umjetničke razine programa, broja posjetitelja i uključenosti zajednice. Ocjenjivački sud podupire organizatore da promišljaju o konceptu, vremenskom periodu i ciljevima festivala kako bi Dubrovnik bio međunarodno prepoznatljiva kulturna destinacija.“

EFFE - Europa za festivale, festivali za Europu, europska je oznaka za značajne festivale koju je pokrenula Europska udruga festivala. Riječ je o međunarodnoj zajednici festivala koja povezuje festivale duboko predane umjetnosti, njihovim zajednicama i Europi. Istodobno, ona služi kao pretraživi online kalendar festivala na www.effe.eu za međunarodnu publiku zainteresiranu za sve vrste umjetnosti.

Nakon otvorenog poziva za podnošenje prijave za EFFE oznaku 2017-2018, stotine festivala prijavilo se kako bi pokazali izvrsnost u pogledu umjetničke predanosti, sudjelovanja zajednice i međunarodnog/europskog angažmana. 95 nacionalnih stručnjaka, koje su imenovali EFFE nacionalne kontaktne točke, ocijenili su prijave i predstavili ih međunarodnom žiriju EFFE. Bili su impresionirani dosljednim umjetničkim izborima organizatora festivala, uključivanjem novih i već priznatih umjetnika, te korištenjem inovativnih ili regenerativnih pristupa.

"Europska udruga festivala uvjerena je u potencijal EFFE-a: prihvatiti i udahnuti Europu kao ideju o zajednici i uzajamnom razumijevanju i odgovornosti prema svijetu. Zato se radujemo razvoju ove nove europske oznake", kazao je Darko Brlek, predsjednik EFA-e.

Dubrovačke ljetne igre članica su Europske udruge festivala od 1956. godine, a oznaku EFFE dobivale su posljednje tri godine, od osnutka oznake. Festival je godišnja manifestacija koji se održava od 10. srpnja do 25. kolovoza svake godine te predstavlja bogat i živopisan kazališni, baletni, operni, glazbeni, filmski i folklorni program. Program nadolazeće sezone dostupan je ovdje.