English

Izvorni Sorkočević u Skočibuhi privukao brojnu publiku

Datum objave: 15.07.2014.

Svih osam Sorkočevićevih simfonija u izvedbi Zagrebačkih solista i renesansni ljetnikovac Skočibuha kao koncertna pozornica osigurali su sinoć, 14. srpnja festivalskoj publici jedinstvenu glazbenu večer.

Zagrebački solisti uvijek su rado viđeni gosti na Igrama, koji su do sada nastupali na uobičajenim festivalskim lokacijama poput Kneževa dvora i Sponze, a posebno su oduševljenje izrazili dolaskom u Skočibuhu, gdje su u sklopu glazbenog programa 65. Igara izveli svih osam simfonija Luke Sorkočevića i to u izvornom obliku, uz dodatak Charles Avisonova Concerta grossa br. 6 u D-duru aranžiranog prema Scarlattiju i Mendelssohnove Simfonije br. 10 u h-molu. Solisti su uspješno svojom vrhunskom izvedbom dočarali atmosferu vremena kad su te skladbe i nastale. Zadnja izvedena Sorkočevićeva Treća simfonija u F-duru, ujedno i najpoznatija, izazvala je oduševljenje publike i veliki pljesak, za što su se Zagrebački solisti odužili izvođenjem Bachovog Preludija br. 6 kao glazbenim dodatkom. Koncert, ostvaren u povodu 280. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog skladatelja simfonija Luke Sorkočevića, a u suradnji s Dubrovačkim muzejima koji će u Kneževom dvoru 29. srpnja otvoriti prigodnu godišnju izložbu Luka i Antun Sorkočević - diplomati i skladatelji, privukao je, uz inozemnu publiku, i brojne Dubrovčane, zainteresirane za izvornog Sorkočevića, ali i za ovu novu festivalsku pozornicu.

U ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu također će se premijerno izvesti Romeo i Giulietta Williama Shakespearea u režiji Jagoša Markovića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla 25., 26., 27. i 28. srpnja. Nakon koncerta Zagrebačkih solista, Skočibuha je prepuštena glumcima predstave, koji vrijedno pripremaju prvu ovoljetnu festivalsku dramsku premijeru.