English

Izvrstan spoj violine i glasovira u izvedbi Alene Baeve i Vadyma Kholodenka

Datum objave: 10.08.2022.

Izvrstan glazbeni spoj renomirane Alene Baeve na violini i virtuoznog Vadyma Kholodenka na klaviru sinoć, 9. kolovoza očarao je publiku okupljenu u atriju Kneževa dvora.

Baeva i Kholodenko večer su otvorili Schubertovim Suhim cvijećem, a krhku melankoliju tematike razočarane ljubavi koju oslikava niz tehnički iznimno zahtjevnih varijacija i dulji uvod karakterističnog Schubertovog ritma zasjenila je blistava izvedba oboje glazbenika, s vrhuncem u maestralnoj koračnici na kraju. Mendelssohnova svojstvena melodičnost i elegancija prožela je svaku tipku i žicu tijekom Sonate za violinu i glasovir u f-molu, dok je publika dugim aplauzom dočekala Debussyjevu Sonatu za violinu i glasovir u g-molu. Aplauz se ispreplitao s poklicima „Bravi!“ nakon posljednje skladbe, četverostavačne Sonate br. 1 u A-duru Gabriela Fauréa čije su boje i tonovi, od postojane staloženosti do živahne vedrine, preplavile Dvor neopisivom energijom u virtuoznoj interpretaciji Baeve i Kholodenka čija se pojedinačna tehnička bravuroznost skladno nadopunjavala. Publika je očekivano zahtijevala bis od sjajnih glazbenika pa su za kraj kao dirljivu i znakovitu poruku izveli popularnu Melodiju ukrajinskog skladatelja Myroslava Skoryka, a prije same izvedbe okupljenima se i obratila violinistica uz riječi potpore Ukrajini:

– Hvala što ste s nama večeras dijelili glazbu, veliko nam je zadovoljstvo bilo svirati za vas. Zato izvodimo bis koji nije uobičajen, ali nosi posebno značenje za sve nas. Zadnjih pola godine, od veljače, pratimo ogromnu katastrofu koja nam je vrlo bliska. Nadamo se i molimo da će joj uskoro doći kraj jer nijedna država ne bi trebala biti napadnuta. Svi molimo za Ukrajinu – rekla je Baeva.

Melodija, jednostavno, ali sentimentalno djelo u kojem skladatelj koristi ukrajinske narodne motive smatra se duhovnom himnom Ukrajine, a od ove godine zbog tragičnih ratnih okolnosti često se čuje na dobrotvornim događajima i koncertima.

Idući koncert na glazbenom programu 73. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se već sutra, 11. kolovoza u 21.30 sati u Kneževu dvoru kada će se ansamblu Antiphonus pridružiti Concerto dei venti.