English

Jedan od najboljih svjetskih trubača i DSO oduševili publiku u Dvoru

Datum objave: 21.07.2019.

Dubrovački simfonijski orkestar i virtuozni trubač Håkan Hardenberger, nastupili su sinoć, 20. srpnja u atriju Kneževa dvora. Pod ravnanjem dirigenta Franza Antona Kragera izveli su filmsku glazbu Aarona Coplanda, Koncert za trubu u E-duru Johanna Nepomuka Hummela, Ljetnu večer Zoltána Kodálya, Couperinov grob Mauricea Ravela te Svečanost Usamljene zvijezde, suitu od pet skladbi u obradi Roberta Nelsona, posvećenu Teksasu.

Hardenberger, DSO i Krager

Dubrovački simfonijski orkestar jedan je od nositelja glazbenog dijela programa Igara te važan dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske. Surađuje s brojnim priznatim svjetskim umjetnicima, a mnoge od tih suradnji ostvarene su upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama tijekom proteklih desetljeća. Švedski trubač Håkan Hardenberger zbog svoje inovativnosti i virtuoznosti slovi za jednog od vodećih svjetskih solista. Tijekom bogate glazbene karijere svirao je s najvećim svjetskim orkestrima u najprestižnijim svjetskim dvoranama, a sinoć je toj listi dodao i nastup s izvrsnim Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u jedinstvenom atriju Kneževa dvora. Dvorom su tako sinoć odjekivali gromoglasni pljesak i ovacije oduševljene publike. Iako su Hardenberger, kojeg nazivaju najboljim trubačem svijeta, i njegov majstorski solo nastup bili vrhunac večeri, DSO nimalo nije za njim kaskao, dapače, njihova na trenutke zaigrana, na trenutke dramatična, ali uvijek veličanstvena izvedba kojom je dirigirao svjetski priznati maestro Krager, ostavila je sve prisutne bez daha. Nakon prvog dijela i dugotrajnog, ali uistinu zasluženog aplauza, Hardenberger se obratio publici, kazavši kako je nakon 32 godine ponovno u Dubrovniku, a zatim je publici poklonjen i glazbeni dodatak za kraj.

Dvor

Drugi festivalski koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra na programu je 12. kolovoza u Dvoru, kad će nastupiti pod ravnanjem maestra Iva Lipanovića uz violinisticu Katarinu Kutnar te praizvesti kompoziciju Ciklus.mp3 za gudače Ivana Violića. Na programu su i Violinski koncert Čajkovskog te Beethovenova Eroica.

Hakan Hardenberger

Ulaznice za taj koncert, kao i za ostatak glazbenog programa dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21:30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30 % pri kupnji ulaznica. Kupnjom Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10 % popusta dok kupnja u iznosu od preko 500 kn donosi voucher za 30 % popusta na festivalske suvenire.