English

Kazalište Ulysses s „Kraljom Learom“ gostuje u Dubrovniku

Datum objave: 18.08.2014.

Shakespearova tragedija koja govori o nasljedstvu, gubitku vlasti, nemoći, starosti, strahovima i krivnji, u Ulyssesovoj izvedbi prati posljednja desetljeća habsburškog carstva, vrijeme završnice Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, brojnih osobnih i političkih dvojba i stvaranja novog zemljovida Europe. Pitanje je tko će nakon Leara zasjesti na tron i što je europski tron nakon 1918. godine gdje je ova inscenacija vremenski smještena.

U režiji Lenke Udovički, prilagodbu teksta je napravio Borislav Vujčić, scenografiju Richard Hoover i Damir Medvešek, kostimografiju Jagoda Buić, oblikovanje svjetla Miljenko Bengez, koreografiju Kate Foley i Ani Udovički, a glazbu skladao Nigel Osborne. Britanskog kralja Leara igra Rade Šerbedžija, a ostale uloge ostvarili su Jure Ivanušić, Ivan Đuričić, Marko Juraga, Filip Detelić, Nenad Cvetko, Zoran Gogić, Miodrag Krivokapić, Frano Mašković, Igor Kovač, Mladen Vasary, Duško Gojić, Ksenija Marinković, Nina Šerbedžija, Andrea Muraja, a sudjeluje i riječki sastav „Putokazi“ uz Mostarsku sinfoniettu kojom dirigira Tijana Vignjević.

Shakespearov „Kralj Lear“ prva je predstava koju je Kazalište Ulysses izvelo na Brijunima 2001. godine kad je utemeljeno i od tada se neprekidno igra već 13 sezona kao zaštitni znak ovog kazališta, a interes publike iz godine u godinu ne jenjava. Od premijerne izvedbe vidjelo ju je više od 30.000 gledatelja.

Pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i TZ grada Dubrovnika, gostovanje Kazališta Ulyssesa u Dubrovniku podržali su sponzori i donatori hotelska grupacija Valamar, Excelsa nekretnine i tvrtka Razvoj golf.

Dvije izvedbe kultnog „Kralja Leara“ održat će se u petak i subotu, 29. i 30. kolovoza s početkom u 19.30 sati na skalinima od Dominikanaca, nakon čega će se nastaviti na još dvije lokacije, prvo na taraci tvrđave Revelin, a zatim na tvrđavi Imperijal na Srđu. Prijevoz žičarom uključen je u cijenu ulaznice, koje se u rasponu od 175 do 300 kuna, na što se za stanovnike Dubrovačko-neretvanske županije odobrava popust od 30 %, mogu nabaviti u Festivalskoj palači, Od Sigurate 1.