English

Kazalište Ulysses s „Kraljom Learom“ gostuje u Dubrovniku

Datum objave: 27.08.2014.

Kazalište Ulysses s Brijuna će sa svojom kultnom predstavom, Shakespearovim „Kraljom Learom“ u režiji Lenke Udovički s Radom Šerbedžijom u naslovnoj ulozi, pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika u organizaciji Dubrovačkih ljetnih igara, gostovati u Dubrovniku u petak i subotu, 29. i 30. kolovoza. Tim je povodom održana konferencija za medije na kojoj su govorili gradonačelnik Andro Vlahušić, ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović, redateljica Lenka Udovički i Rade Šerbedžija, danas, 27. kolovoza u hotelu Valamar Lacroma.

- Izuzetno sam zahvalan i sretan što sam u Dubrovniku i što ću nakon mnogo godina ponovno zaigrati na ovoj najsvjetlijoj pozornici – kazao je Rade Šerbedžija.

Shakespearov „Kralj Lear“ prva je predstava koju je Kazalište Ulysses izvelo na Brijunima 2001. godine kad je utemeljeno i od tada se neprekidno igra već 14 sezona kao zaštitni znak ovog kazališta, a interes publike iz godine u godinu ne jenjava. Od premijerne izvedbe vidjelo ju je više od 30.000 gledatelja.

„Kralj Lear“, tragedija koja govori o nasljedstvu, gubitku vlasti, nemoći, starosti, strahovima i krivnji, u Ulyssesovoj izvedbi prati posljednja desetljeća habsburškog carstva, vrijeme završnice Prvog svjetskog rata i raspada Austro-Ugarske, brojnih osobnih i političkih dvojba i stvaranja novog zemljovida Europe. Pitanje je tko će nakon Leara zasjesti na tron i što je europski tron nakon 1918. godine gdje je ova inscenacija vremenski smještena.

Režiju „Kralja Leara“ potpisuje Lenka Udovički, prilagodbu teksta je napravio Borislav Vujčić, scenografiju Richard Hoover i Damir Medvešek, kostimografiju Jagoda Buić, oblikovanje svjetla Miljenko Bengez, koreografiju Kate Foley i Ani Udovički, a glazbu skladao Nigel Osborne. Britanskog kralja Leara igra Rade Šerbedžija, a ostale uloge ostvarili su Nikola Nedić, Marko Juraga, Filip Detelić, Nenad Cvetko, Zoran Gogić, Miodrag Krivokapić, Frano Mašković, Bojan Krivokapić, Igor Kovač, Mladen Vasary, Duško Gojić, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Nina Šerbedžija, Gracija Filipović, a sudjeluje i riječki sastav „Putokazi“ uz Mostarsku sinfoniettu kojom dirigira Tijana Vignjević.

Pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i TZ grada Dubrovnika, gostovanje Kazališta Ulyssesa u Dubrovniku podržali su sponzori i donatori hotelska grupacija Valamar, Excelsa nekretnine, agencija Gulliver Travel i tvrtka Razvoj golf.

Dvije izvedbe „Kralja Leara“ održat će se u petak i subotu, 29. i 30. kolovoza s početkom u 19.30 sati na skalinima od Dominikanaca, nakon čega će se nastaviti na još dvije lokacije, prvo na taraci tvrđave Revelin, a zatim na tvrđavi Imperijal na Srđu. Prijevoz žičarom uključen je u cijenu ulaznice, koje se u rasponu od 175 do 300 kuna mogu nabaviti na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) te na svim prodajnim mjestima koja su u sustavu ulaznice.hr. Pri kupnji na blagajni u Festivalskoj palači, koja je otvorena svakim danom od 9 do 21 sat, svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30 %.  

Kralj Lear pressica