English

Kreativni Lab „Devised Theatre and Performance“ u Barceloni

Datum objave: 15.11.2019.

U tijeku je kreativni Lab „Devised Theatre and Performance“ koji se u okviru projekta „Future Epics” održava od 11. do 16. studenoga u Barceloni. Među sudionicima  je i dvoje predstavnika Dubrovačkih ljetnih igara - Romano Nikolić i Dorotea Šušak, koji će se tijekom trajanja Laba upoznati s različitim aspektima rada na stvaranju kazališne predstave kroz ples i fizički teatar.

U okviru Laba kojem je cilj usmjeravanje pažnje na potisnute i zaboravljene povijesne narative kroz umjetnost, sudionici programa imaju se prilike upoznati s različitim elementima rada na stvaranju kazališne predstave kroz ples i fizički teatar. Posljednjeg dana Laba, sudionici će publici predstaviti rezultate svog rada. Na samom kraju, sudionicima i svoj zainteresiranoj javnosti, bit će predstavljeni rezultati istraživanja TASCA-e kojim su objedinili dobre prakse iz različitih zemalja sudionica projekta „Future Epics“ kako bi potaknuli uključivanje mladih u kulturu.

Future Epics Lab

Vodeći partner projekta je Fondacija Heartefact iz Beograda koja producira društveno angažirane umjetničke projekte, pruža podršku umjetnicima koji kritički promišljaju društvo te djeluje u uvjerenju da umjetnost može biti instrument pozitivne društvene promjene. Uz Dubrovačke ljetne igre kao prvog suorganizatora, ostali su partneri Centar za izvedbene umjetnosti Vitlycke (Tanumshede, Švedska) koji djeluje kao centar za rezidencije i bavi se suvremenim i inovativnim umjetničkim praksama te organizacija civilnog društva Tasca (Barcelona, Španjolska) koja kreira programe za desetke kulturno-društvenih centara, intenzivno radi na edukaciji, a posebno se bavi djecom i mladima te starijim skupinama društva.

Barcelona Lab

Projekt „Future Epics“ se bavi različitim vremenskim periodima i nepravedno zapostavljenim i zanemarenim povijesnim narativima; promovira bogatu kulturu i povijest proteklih stoljeća u zemljama koje sudjeluju na projektu i u središte pažnje stavlja zanimljive tradicije, mjesta, ljude i priče koje se ne nalaze u povijesnim udžbenicima. Lokacije koje će se istraživati nisu samo mjesta na kojima su se odvijali povijesni događaji već i potencijalna mjesta za novu umjetnost i publiku. Imajući to na umu, cilj projekta „Future Epics“ je povezati mlade umjetnike (dramaturge, redatelje, glumce, scenografe, koreografe, plesače, umjetnike iz područja zvukovne i vizualne umjetnosti te teoretičare) kojima je potreban prostor za ideje s novom publikom koja žudi za relevantnim i atipičnim umjetničkim sadržajima.