English

Laka je mlados Fadila Vejzovića

Datum objave: 09.07.2023.

Prva izložba koja će biti otvorena u sklopu programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara naziva Laka je mlados, ciklus je nedavno preminulog hrvatskog slikara i grafičara Fadila Vejzovića. Cjelokupni postav inspiriran je Novelom od Stanca, komedijom velikana hrvatske komediografije Marina Držića pa je tako i sam naslov preuzet iz spomenutog djela. Otvaranje će se održati u atriju palače Sponza, u utorak 11. srpnja u 21 sat.

Držićeva Novela od Stanca donosi izvrstan uvid u dubrovačko društvo 16. stoljeća, posebice gradski noćni život koji postaje središnjom temom Vejzovićeva ciklusa. Slikar, kroz 12 slika izvedenih u kombiniranoj tehnici na papiru, donosi vlastitu interpretaciju Držićeva Dubrovnika. Motiv odnosa starosti i mladosti te potraga za vječnom mladošću glavne su teme kojima se umjetnik bavio dok je Dubrovnik kulisa kroz koju se te ideje provode. „Vejzović ovim ciklusom nije po prvi put obrađivao motive hrvatske renesansne književnosti. Slikarova opsesija Mediteranom i njegovim književnim arhetipovima prisutna je i u ciklusu posvećenom „Ribanju i ribarskom prigovaranju“ te pjesmi Hanibala Lucića „Jur nijedna na svit vila“… No „Laka je mlados“ nije samo likovni odgovor na držićevske teme, već i dublje promišljanje ljudske seksualnosti, životnih procesa i neprestane potrebe za teatralizacijom vlastitog bivanja“ - opisuje autor teksta kataloga izložbe, Saša Božić.

Fadil Vejzović (1943.-2022.) bio je hrvatski slikar, grafičar, dizajner i ilustrator. U Zagrebu je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti, a u Nürnbergu je završio postdiplomski studij grafike i slikarstva. Od 1969. djelovao je samostalno i kao član grupe „Brezovica“, a 1976. počinje raditi u magazinu „Start“ kao ilustrator i grafički urednik, gdje ostaje 10 godina. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a za svoj umjetnički rad dobio je mnoge važne nagrade. Posebno priznanje 19. Zagrebačkog salona primio je 1984. godine, 1990. osvojio je nagradu hrvatskog Bijenala grafike u Splitu, a 1993. nagradu 17. Zagrebačke izložbe grafike. Plaketom Lalin na prvom međunarodnom Salonu grafike na Rabu nagrađen je 2001. godine, a od 2007. njegova su djela u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb.

Nakon otvorenja, izložba će se u atriju palače Sponza moći razgledati svakog dana do 30. srpnja.