English

Lero s „Pomrčinom“ na Igrama

Datum objave: 18.07.2014.

U sklopu dramskog programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara, bit će izveden najnoviji uradak Studentskog teatra Lero „Pomrčina“, nastala prema zapisima Ruđera i Anice Bošković u režiji Davora Mojaša, 18., 22. i 24. srpnja s početkom u 21:30 sati u Lazaretima.

„Pomrčina“ je, nakon „Epitaphija“, „Psycha Pelingrada“, „Ljepirica“ i „Mjesečine za Lady Macbeth“, još jedan Lerov pokušaj scenskog propitivanja dubrovačke književne i kazališne baštine te ujedno i prvo uprizorenje nekog od tekstova Ruđera Boškovića te pjesama i prikazanja Anice Bošković u hrvatskom kazalištu. U Lerovom prepoznatljivom izričaju,  „Pomrčina“ je sastavljena od pisama koje su izmjenjivali Anica i Ruđer, više tonskih zapisa te rečenica iz Ruđerove „Pomrčine Sunca i Mjeseca“.

Studentski teatar Lero djeluje u Dubrovniku od 1968. godine. Nastupao je na gotovo svim hrvatskim kazališnim i drugim festivalima i u inozemstvu te zaslužio pohvale kritike i publike za svoje predstave, kao i nagrade i priznanja za svoju teatarsku posebnost, a na  Dubrovačkim ljetnim igrama je redovan gost. Kazališni i redateljski opus Davora Mojaša gotovo isključivo vezan je uz Studentski teatar Lero u kojem je od 1975. redateljski ostvario pedesetak predstava, dvadesetak autorskih projekata i desetke scenskih programa.