English

Literarna večer Alessandra Baricca sutra na Igrama

Datum objave: 30.07.2014.

Nakon sinoćnje premijerne izvedbe „Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more“ na kupalištu Šulić, kojoj je nazočio i sam Alessandro Baricco, slijedi literarna večer ovog autora koja će se održati sutra, 31. srpnja s početkom u 21:30 minuta u atriju palače Sponza.

Talijanski autor Alessandro Baricco prvi je pisac koji se kroz program „Pisci na Igrama“ predstavlja festivalskoj publici u ovoj sezoni. Premijernoj izvedbi „Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more“ nastalih u suradnji Igra s Hrvatskim društvom pisaca, HNK Varaždin, Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu i Veleposlanstvom Italije u Zagrebu, sinoć je nazočio i sam autor koji je na konferenciji za medije održanoj danas, 30. srpnja u Festivalskoj palači, izrazio zadovoljstvo viđenim. Pohvalio je glumce koji sudjeluju u projektu te rekao da mu se čini kako su za ovu adaptaciju romana „Ocean more“, obrani pravi ulomci. Iako su njegova djela mnogo puta postavljena na scene diljem svijeta, ovo je bio prvi put da je Baricco pogledao neko od uprizorenja svog romana „Ocean more“.

„Sjedio sam sinoć na tom bajkovitom mjestu i osjećao se dobro. Često kada autor ide gledati svoje adaptirane tekstove, ne osjeća se baš najbolje, a nekad se čak osjeća i loše. Međutim, ja sam se sinoć osjećao dobro. Naravno, previše sam upleten u tu priču, ipak se radi o mojim likovima, mojim stvorenjima te je teško biti objektivan, ali mogu reći da sam se osjećao dobro gledajući iz publike ovo uprizorenje“ – otkrio je Baricco.

Naglasio je kako je ovo i prvi put da je u Dubrovniku i u Hrvatskoj, te da mu se jako sviđa. „Dubrovnik me podsjeća na one lijepe talijanske gradiće, s bogatom poviješću, za koje se vežu brojne priče i legende. Nadam se da ću ga uspjeti otkriti što je moguće više.“

Alessandro Baricco pisac je, esejist, pijanist, glazbeni kritičar, televizijski voditelj, scenarist, kazališni i filmski redatelj i najpoznatiji suvremeni talijanski pisac, a ujedno i jedan od najpoznatijih europskih pisaca. Njegova djela prevođena su na tridesetak jezika. Dobitnik je šest europskih nagrada.