English

Ljubavni ep „Svila“ otvara filmski program 66. Igara

Datum objave: 17.07.2015.

Kao prvi od ukupno osam filmova u sklopu popratnog programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara bit će prikazan američki film „Svila“, snimljen prema romanu Alessandra Baricca, u režiji Françoisa Girarda, u subotu, 18. srpnja s početkom u 21:30 sati u ljetnom kinu Slavica.

 

Talijanskog pisca Alessandra Baricca i autora romana „Svila“, prema kojem je film 2007. godine nastao, festivalska publika je imala prilike lani upoznati i gledati uprizorenje njegova drugog romana „Ocean more“. „Svila“ je pak ljubavna drama koja se odvija sredinom 19. stoljeća kada trgovac svilom putuje iz Francuske u Japan da bi pronašao jaja svilene bube koja nisu zaražena epidemijom koja prijeti opskrbi Europe svilom. Sa svojih putovanja u Japan, Hervé donosi svom kraju ogromno bogatstvo, ali sa svakim povratkom na daleki Istok, sve je više rastrzan čežnjom prema konkubini lokalnog bogataša i ljubavlju prema svojoj ženi. Naslovne uloge tumače Michael Pitt i Keira Knightley.

 

Nakon ove, uslijedit će projekcije drugih nagrađivanih filmova odabranih u suradnji s Kinematografima Dubrovnik. Film „Zakleta djevica“ redateljice Laure Bispuri, koji je pobijedio na festivalima Tribeca, San Francisco i Hong Kong i bio u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinalea s nominacijom za Zlatnog medvjeda, a osvojio je nagradu za debitantsko ostvarenje, prikazat će se 26. srpnja u ljetnom kinu Slavica. Španjolski film „Cvijeće“ redatelja Jona Garañoa i Josea Marie Goenaga dirljiva je drama nominirana za dvije prestižne Goya nagrade, a osvojila je i posebno priznanje na San Sebastian film festivalu. Na rasporedu je 4. kolovoza u Slavici, dok će u hrvatskim kinima igrati tek na jesen.

 

Filmski program Igara tradicionalno uključuje i selekciju filmova s Pulskog filmskog festivala, u među kojima će se naći domaći film dobitnik Velike zlatne arene, 27. srpnja te film dobitnik nagrade publike Zlatna vrata Pule, 28. srpnja. Iz međunarodnog programa Pule odabrani su „Jastog“, romantična SF komedija redatelja Yorgosa Lanthimosa koja je osvojila Prix du jury na Filmskom festivalu u Cannesu ove godine, 2. Kolovoza, zatim romantična drama „Ljeto za Sangailé“ redateljice Alanté Kavaïté koja je dobitnica nagrade za režiju na ovogodišnjem filmskom festivalu Sundance, a prikazat će se 10. kolovoza. Talijanska komedija „Patnje mladog Ede“ u režiji Duccija Chiarinia film je za mlade, a projekcija je na programu 21. kolovoza. Svih pet filmova s Pulskog filmskog festivala prikazat će se u ljetnom kinu Jadran.

 

Ulaznice po cijeni od 30 kuna dostupne su na blagajnama Igara u Festivalskoj palači, na Stradunu, u Multimedijalnom centru Visia te u Kulturno-informativnom centru u Luži.