English

Martyna Pastuszka i {oh!} Orkiestra u srijedu u Dvoru

Datum objave: 14.08.2023.
Fotografija (c) Magdalena Hałas
 

Jedan od najznačajnijih poljskih orkestara rane glazbe, {oh!} Orkiestra pod vodstvom violinistice Martyne Pastuszke, nastupit će u srijedu, 16. kolovoza u 21:30 u atriju Kneževa dvora, a predstavit će se djelima koja čine odraz različitih kultura skladatelja Henrya Purcella, Françoisa Couperina, Michela Correttea, Andreasa Antona Schmelzera te Jean-Philippe Rameaua.

Koncert će otvoriti Suitom iz scenske glazbe za djelo Obeščašćena, ili Perzijska princeza engleskog skladatelja Henrya Purcella koji se smatra jednim od najvećih baroknih opernih skladatelja. Uslijedit će djela dva francuska skladatelja, prvo Sultanija Françoisa Couperina, a zatim i Koncert Feniks, za četiri bas-viole, violončela, ili fagota Michela Correttea. Sonatu Osmanska opsada Beča 1683. Andreasa Antona Schmelzera koja poziva na borbu za očuvanje europskog identiteta predstavit će iduću, a kao završnu skladbu odsvirat će djelo koje naziv nosi po poznatoj pariškoj kući Opèra-Comique - Koncert Comique br. 25 Les Sauvages et la Furstemberg.

{oh!} Orkiestra osnovan je 2012. godine, a tijekom više od deset godina aktivnog djelovanja kontinuirano se razvija pod vodstvom Martyne Pastuszke, solistice, koncertne majstorice i komorne glazbenice. Pastuszka je rođena u poljskoj pokrajini Šleskoj, a tijekom godina etablirala se kao jedna od najzanimljivijih umjetnica svoje generacije nastupajući diljem Europe. Dosad je sudjelovala na preko 60 albuma, a neka od njezinih novijih izdanja nominirana su za brojne prestižne nagrade, među ostalim nagradu Fryderyk, Međunarodnu nagradu za klasičnu glazbu (ICMA), nagradu Korifej poljske glazbe i Paszport Polityki, nagradu za postignuća u kulturi poljskog tjednika Polityka. Godine 2021. nominirana je za nagradu OPUS Klassik u kategoriji dirigenta godine za izdanje opere Gismondo, re di Polonia Leonarda Vincija. Orkestar osobito njeguje operni i oratorijski repertoar, a Pastuszka je kao njegova umjetnička voditeljica revitalizirala mnoga zaboravljena barokna djela. Objavili su ukupno devet albuma, a 2021. poljska javna televizija Kultura snimila je dokumentarni film o Martyni Pastuszki i {oh!} Orkestru pod naslovom Nie jestem maestro [Ne zovite me maestrom]. Godine 2022. ostvarili su plodonosnu suradnju s festivalom Misteria Paschalia u Krakovu, gdje su bili rezidentni ansambl, a Martyna Pastuszka umjetnička ravnateljica, te su iste godine bili i rezidentni ansambl Festivala barokne opere u Bayreuthu. Od 2018. godine redovno surađuju s Institutom Fryderyk Chopin, koji je dosad objavio njihove albume posvećene Gołąbeku i Kurpińskom te album sa simfonijskim djelima Lipińskog i Moniuszka, s čime su dobili izvanrednu ponudu za snimanje kompletnih Mozartovih simfonija.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalske mrežne stranice www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati.