English

Monografija Neve Rošić predstavlja se u Zagrebu

Datum objave: 28.11.2014.

Nakon što je ovo ljeto predstavljena na 65. Dubrovačkim ljetnim igrama, monografija o velikoj hrvatskoj glumici i kazališnoj pedagoginji Nevi Rošić bit će predstavljena i zagrebačkoj publici, u utorak, 9. prosinca u 12:00 sati u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Neva Rošić glumu je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost 1957. godine, nakon čega postaje članicom ansambla Zagrebačkog dramskog kazališta, a zatim prelazi u HNK u Zagrebu, u kojemu djeluje punih dvadeset godina. Istovremeno je Dubrovačkim ljetnim igrama podarila neke od svojih najznačajnijih umjetničkih kreacija, od mladenačke Držićeve Tirene u režiji Branka Gavelle, preko nezaboravne Porcije u Spaićevoj postavi Shakespeareova „Julija Cezara“, jedinstvene Lady Macbeth u režiji Vlade Habuneka i Gertrude u Škiljanovoj režiji „Hamleta“, Livije Ancile i Klare Anite u prekretničkoj Parovoj viziji Krležina „Areteja“, sve do samostalnih nastupa u „Velikim monolozima“ klasičnih europskih dramskih tekstova i Matkovićevoj „Klitemnestri“, a ove godine na 65. Igrama i Dadilje u Markovićevoj režiji Shakespearovih „Romeo i Giulietta“ za što je nagrađena Orlandom. Od 1978. profesorica je glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a kasnije se povremeno bavi režijom, nastupa kao recitator na radiju, glumi u TV dramama i serijama te na filmu. Za svoje umjetničke uspjehe nagrađena je s tridesetak priznanja, povelja, odlikovanja i nagrada.

U izdanju Dubrovačkih ljetnih igara i uz potporu Ministarstva kulture, monografija okuplja priloge niza glumičinih suradnika i učenika različitih naraštaja, od redatelja kao što su Aida Bukvić, Joško Juvančić, Vladimir Gerić, Jagoš Marković, Georgij Paro i Tomislav Radić, preko teatrologa Nedjeljka Fabrija, Darka Gašparovića, Mani Gotovac, Gige Gračan, Branka Hećimovića i Vjerana Zuppe, do glumaca Gorana Grgića, Koraljke Hrs, Elvie Nachionovich, Alme Price, Borisa Svrtana i Marka Torjanca, a popraćena je opsežnom uvodnom biografskom studijom urednice prof. dr. sc. Lade Čale Feldman kao i brojnim arhivskim fotografijama.

Monografiju će u Zagrebu predstaviti urednica izdanja prof. dr. sc. Lade Čale Feldman, Dubravka Vrgoč, Mladen Tarbuk, Krešimir Dolenčić, Boris Svrtan i Alma Prica.