English

Najbolji domaći film Pulskog filmskog festivala prikazan na 74. Igrama

Datum objave: 27.07.2023.

Dokumentarni film Veće od traume Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, dobitnik Velike Zlatne arene na ovogodišnjem jubilarnom 70. Pulskom filmskom festivalu prikazan je jučer, 27. srpnja u Ljetnom kinu Jadran u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara s Kinematografima Dubrovnik.

Festivalska publika imala je priliku u okviru 74. Dubrovačkih ljetnih igara pogledati potresan film teške tematike, za koji je žiri PFF-a u obrazloženju naveo kako su "Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski od teške, bolne i bitne teme majstorskim režijskim, scenarističkim i snimateljskim postupcima napravile nezaboravno potresan i duboko upečatljiv film. Ovaj film o psihološkoj rehabilitaciji i vraćanju dostojanstva žrtvama ratnih silovanja povede gledatelja na put na kojem prolazi čitav spektar osjećaja, sućuti, bijesa, očaja i bespomoćnosti. Uvodi nas u iskustvo najekstremnije ljudske okrutnosti, ali obnavlja i vjeru u ljudski kontakt, u moć, ljekovitost i spasonosnost solidarnosti, strpljenja i nježnosti koju su ljudi sposobni jedni drugima pružiti.“

Dokumentarni film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem. Uz jednu Srpkinju u grupi, pitanje nacionalnosti još je jedno breme koje Katica, Ana i Marija moraju zbaciti kako bi se okrenule budućnosti i ponovno prigrlile radost življenja.

Režiju i scenarij dokumentarnog filma produkcijske kuće Metar60 potpisuju Vedrana Pribačić i Mirta Puhlovski, snimatelj je Dario Hacek, montaža je pripala Marti Broz, dok su za oblikovanje zvuka bili zaduženi Tihomir Vrbanec i Dario Domitrović. Film je nastao u koprodukciji s Hrvatskom radiotelevizijom te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) i Grada Zagreba.