English

Najveća umjetnička dostignuća 65. Igara nagrađena Orlandom

Datum objave: 26.08.2014.

Hrvatska radiotelevizija proglasila je pobjednike i dodijelila ovogodišnje Nagrade Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu festivalskog programa Nevi Rošić i Hrvatskom baroknom ansamblu, sinoć, 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha, nakon završetka koncerta koji je obilježio zatvaranje 65. Dubrovačkih ljetnih igara.

Ocjenjivački sud Nagrade Orlando za dramski program u sastavu: Željka Turčinović - predsjednica, Hrvoje Ivanković i Davor Mojaš – članovi, jednoglasno je odlučio dodijeliti Nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 65. Dubrovačkih ljetnih igara Nevi Rošić, za ulogu Giuliettine dadilje, u postavi Shakespearovog Romea i Giuliette, premijerno prikazanoj 25. srpnja 2014., u ljetnikovcu Skočibuha, u režiji Jagoša Markovića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. Njezina gluma bila je spoj životne punoće, psihološke uvjerljivosti i komičkih akcenata koji su u podjednakoj mjeri proizlazili iz neposrednih verbalnih reakcija na situacije kojima je svjedočila te iz teatralnog, no pomno kontroliranog neverbalnog iskaza - stoji među ostalim u odluci žirija.

Nagradu Orlando za najbolje ostvarenje u glazbenom programu 65. Igara dobio je Hrvatski barokni ansambl iz Zagreba, sastav koji glazbena kritika i publika svrstavaju u sam vrh hrvatske glazbene reprodukcije, naš najznačajniji ansambl specijaliziran za povijesno vjerno tumačenje glazbe baroka na izvornim glazbalima. U ovogodišnjem nastupu na Dubrovačkim ljetnim igrama, pod naslovom „Ljubav nježna, ljubav okrutna“, svojom su majstorskom uigranošću, preciznošću i dubokim razumijevanjem bitnih stilskih odrednica odabranih djela francuskih skladatelja iz 17. i 18. stoljeća zablistali svi članovi – obrazložio je svoju odluku žiri u sastavu Dubravko Detoni (predsjednik), Sanja Dražić i Miljenko Jelača (članovi).

Nagrade je dobitnicima uručio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, uz izravan prijenos na 3. programu Hrvatske televizije, 3. programu Hrvatskog radija i Radio Dubrovnika.