English

Održano predavanje Hrana kao slasni ''privolitelj''

Datum objave: 16.07.2020.

U sklopu popratnog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji s Udrugom Kinookus, a pod pokroviteljstvom zaklade Caboga Stiftung, sinoć je, 15. srpnja, u ljetnikovcu Bunić-Kaboga predavanje Hrana kao slasni ‘’privolitelj’’ održao povjesničar umjetnosti i arheolog Ivan Viđen.

Nadasve zanimljivo izlaganje Ivana Viđena koje je privuklo veliki broj publike, donijelo je nove uvide o ulozi hrane u slavnoj dubrovačkoj diplomaciji, a samo predavanje dio je velikog i važnog projekta Udruge Kinookus čiji je cilj adekvatna valorizacija nematerijalne gastronomsko-kulturne baštine Dubrovnika i okolice.

Večeras, 16. srpnja s početkom u 21 sat također u ljetnikovcu Bunić-Kaboga na programu je besplatna projekcija dokumentarca Izbačeni (Push), ujedno i hrvatska premijera ovog filma. Kao što i sami Dubrovčani to dobro znaju, u gradovima širom svijeta postaje sve teže i teže osigurati stanovanje, a ovaj sjajno ocijenjen i nadasve aktualan 90 minutni dokumentarac, švedskog redatelja Fredrik Gertenna iz 2019. godine istražuje problem stanovanja diljem svijeta i odgovara na pitanje zašto si više ne možemo priuštiti život u svojim gradovima. Tko stoji iza svega toga i koji su faktori koji čine stanovanje jednim od gorućih svjetskih pitanja? Dokumentarac na odgovornost poziva moćnike koji sprječavaju pristup onome što bi trebalo biti osnovno ljudsko pravo. Film prati Leileni Farhu, posebnu izvjestiteljicu Ujedinjenih naroda, dok putuje diljem svijeta u pokušaju da shvati kako se mijenjaju moderni gradovi i za koga u njima više nema mjesta.

Ulaz na večerašnju filmsku projekciju u ljetnikovcu Bunić-Kaboga je slobodan i moguć od 20.30 sati no kapacitet prostora je ograničen na 60 osoba.  Raspoloživa su i parkirna mjesta za gotovo 30 vozila.

Dubrovačke ljetne igre prilagodile su svoje poslovanje preporukama HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 te se publiku moli da se pridržava istih. Tako će posjetitelji i ova dva festivalska događanja biti zamoljenida na ulazu ostave svoje ime i prezime te kontakt broj, da koriste dezinficijense za ruke te se pridržavaju smjernica fizičke distance od 1,5 metar.